Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Razzia a randevúzó párok miatt, tragédiák sora és gazdátlan végtagok - ilyen és ehhez hasonló történetek is vannak a pécsi temetőkről.

A régi pécsi újságok számtalan történetet mesélnek a pécsi köztemető múltjáról, amelyek sokszor megdöbbentőek és tragikusak, néhol pedig rémesek. Átnéztük a régi újságokat és a következőkre bukkantunk.

1881— Az öngyilkos gyilkos

A pécsi temetőben egy pelerti ember agyonlőtte magát. Az illető rossz és rovott ember volt, aki már egy ízben két évi várfogságot kapott, mert az ottani jegyzőt agyonlőtte. „Árulója azon időben egy adóintés volt, melyet aznap kapott, s a pisztolyban fojtás gyanánt használt. A fogságból kiszabadulva, nejéhez tért vissza, miután azonban nejével rosszul bánt, az ellátta pénzzel és elkergette. A férj többször kérte nejét: engedné hozzá visszatérni, mit az asszony határozottan megtagadott. A férfi ennek folytán elkeseredésében elment Pécsre, pisztolyt vett, kiment a temetőbe és agyonlőtte magát” – szól a korabeli sajtóhír.

1899 – A sírgödörbe akarták lökni a csalfa özvegyet

Kínos botrány történt a pécsi temetőben. Németh József vármegyei nyugdíjast temették, aki azért lőtte magát agyon, mert a felesége elkergette a háztól, amit a szegény ember csupa jóságból az asszony nevére Íratott. A nép tudott az asszony tettéről, s iszonyúan felháborodott, amikor az asszony megjelent a temetésen. Amikor leeresztették az ura koporsóját, sírni kezdett, de ekkor a temetésen megjelent több száz ember rátámadt:

— Meg kell kövezni a gyilkost!

— Beledobjuk a sirgödörbe!

Ilyen kiáltások hallatszottak, s a következő pillanatban már leverték az özvegy fejéről a gyászfátyolos kalapját. A megyei huszárok kardjukkal védelmezték az asszonyt, a temetkező vállalat szolgái pedig a fáklyákkal ütötték Némethné támadóit. A botrány addig nem is ért véget, amíg az asszony nem hagyta el a temetőt.

1900 – Gyermekre dőlt a kereszt

Óriási izgatottságot keltett a pécsi temetőben egy váratlan baleset. Temetés volt, s amint a gyászmenet a kápolna körül megállott, egyszerre nagy lárma keletkezett. Egy hatalmas sírkereszt kidült, s Hermann Jankát, egy úri családból való fiatal leányt maga alá temetett.

Csak nagy nehezen tudták a szerencsétlenül járt leányt a kereszt alól kihúzni. Kezefejét, s karját egészen összezúzta a nehéz kő, s a szenvedett belső sérülések következtében eszméletlenül szállították haza.

1911 – Lövöldözés a temetőben

A pécsi esküdt­szék felmentette Rosinger Mártont, aki a pécsi temetőben feleségére lőtt és súlyosan megsebesítette.

1915 Reménytelen szerelem miatt lőtte fejbe magát egy fiatal

Vasárnap délután 2 órakor a pécsi főgimnázium egyik hetedik osztályú tanulója fejbe lőtte magát és nyomban meghalt. Hauk Kálmán, Hauk Antal kereskedő, városi bizottsági tag fia, aki a pécsi főgimnázium VII. osztályú tanulója volt vasárnap délben még jókedvűen sétálgatott diáktársaival, pedig akkor már zsebében hordozta a revolvert. Haza se ment ebédelni, hanem kiment temetőbe. Ott éppen több gyermek játszadozott, s ezek elől a temető egyik elhagyatott részébe vonult, ahol revolverével a szájába lőtt, s nyomban meghalt. Az öngyilkosságot a játszadozó gyermekek vették észre, akik értesítették a rendőrséget. Az ügyeletes rendőrbiztos az öngyilkos zsebében egy levelet talált, amely igy hangzik:

Tisztelt biztos Úr!

A nevem Hauk Kálmán, gimnáziumi tanuló. Apám Hauk Antal kereskedő, aki az Ágota-utca 5. szám alatt lakik. A tele­fonszáma: 389. Kérem őt az öngyilkosságról kíméletesen értesíteni. Tettem okát ne kutassák, mert azt úgy se fogják kitalálni. Egyet kérek még: ne boncoljanak fel. Isten, vele. Hauk Kálmán. 

Az öngyilkosság kapcsán különféle hí­rek terjedtek el a városban. Diáktársai azt állítják, hogy Hauk Kálmánt reménytelen szerelem kergette a halálba.

1918 Razzia a temetőben randevúzó fiatalok miatt

A polgári és a katonai rendőrség vasárnap este razziát tartott a pécsi temetőkben. A razziát azért tartották, hogy összeszedjék azokat a szerelmespárokat, akik találkozóhelyül előszeretettel keresik föl a temetőket. A razziázó rendőrség mindössze egy nőt és 10 katonát csípett el.

1928 – Akasztott embereket himbált a szél

Ismét akasztott embert találtak a pécsi temetőben. Néhány nappal ezelőtt a központi temető egyik fáján felakasztva találták az öngyilkos László János napszámost. „Vasárnap délelőtt pedig újból egy akasztott embert himbált a szél a temető egyik fájának ágán. Ez az öngyilkos Róth János 23 éves Pécsbánya-telepi születésű honvéd közlegény, akit legutóbb a pécsi közrendészeti kórházban ápoltak. A szerencsétlen közlegény szerelmi bánatában dobta el magától az életet. Még szombaton este akasztotta fel magát, mert amikor a holttestet vasárnap délelőtt megtalálták, már egészen merev és fekete volt. A holttestet a honvéd és közrendészeti kórház hullaházába szállították”.

1936 – Akasztott embert találtak, szénával kitömött ruhában

Ma reggel 7 óra tájban a pécsi központi temető felső részén akasztott embert találtak a kerítés mellett levő fán. Tapolcai Gábor temetőőr vette észre az akasztott embert, akit azután nyomban levágott a faágról. Még volt benne élet, de pár perc múlva meghalt. A vizsgálat során a halott ruhájának a zsebeiben egy Lukács József névre kiállított betegcédulát találtak, amelyből megállapították, hogy szívizomelfajulásban szenvedett és az Irgalmasok kórházában ápolták. A ruhája tele volt szénával, amiből arra lehet következtetni, hogy az éjszakát a temető mellett levő réten töltötte. A holttestet beszállították a kórbonctani intézetbe.

1930 Keresztről zuhant le a kisfiú

„A szigeti külváros régi temetője, mint általában a régi pécsi temetők, igen sokszor játszó helyül szolgálnak a gyermekeknek, akik így nemcsak a kegyeletet sértik, hanem sokszor károkat is okoznak. Ma estefelé azután egy ilyen fiú csaknem az életével fizetett meggondolatlan játékáért. A Megyeri út 5. szám alatt lakó Mihájlovics Jenő cserepes 8 éves László nevű fia több pajtásával kiment játszani a szigeti külvárosi régi temetőbe. Játék közben a fiú felmászott egy düledező félben levő sírkeresztre, amelynek az ingatag felső része lezuhant és a fiú fejére esett. A súlyosan sérült fiút a mentők beszállították a sebészeti klinikára és most ott ápolják. A rendőrségnek a legszigorúbban el kell tiltani a gyermekeknek a régi temetőben való játszást, mert ez nemcsak, hogy a kegyeletet sérti, de mint ez az eset is igazolja, veszéllyel is jár”.

1939 A temetői kápolna perselyfosztogatója

„A temetői Szent Mihály kápolna vezetősége már régebben észrevette, hogy az ott elhelyezett perselyeket valaki állandóan kifosztja, vagy megdézsmálja. A mai nap folyamán tetten értek egy fiatalembert, amint az egyik perselyt álkulccsal felnyitotta. Természetesen nyomban ártalmatlanná tették és előállították a rendőrségre. Itt megállapították, hogy az illető E. Károly 28 éves foglalkozás nélküli pincér, aki Pécsett a Ferenciek utcája 4. szám alatt lakik. Vallomásában beismerte, hogy a perselyeket már korábban háromszor kifosztotta és így körülbelül 60—70 pengőt vitt el.” (Ez mai értékben 30-40 ezer forintnak felel meg – a szerk.)

„A rendőrségnek az a gyanúja, hogy ő volt az, aki a belvárosi templomban is perselyfosztogatást követett el. A bűnös útra tévedt pincér egyelőre tagadja ezt a vádat, de a rendőrség tovább vallatja ez irányban is.

E. Károlyról egyébként megállapították, hogy büntetett előéletű. Hasonló bűncselekményért egy ízben kétévi börtönre ítélték és csak nemrégiben szabadult ki a szegedi börtönből”.

1973 – Kislányra dőlt a sírkő  

„Múlt hét szombatján halálos baleset érte a 4 éves H. Erzsébetet, aki édesanyjával tartózkodott a pécsi központi temetőben. A kisleány a sírok között járkált, játszadozott és eközben magára rántott egy nehéz síremléket. A szerencsétlenül járt gyermeket a mentők a Pécsi Orvos-tudományi Egyetem gyermekklinikájára szállították, azonban a gondos orvosi ellátás ellenére a kislány vasárnap belehalt sérülésébe”.

2006 – Levágott lábak a sír tetején

„Szerdán reggel ismeretlen bejelentő telefonált a rendőrségre, hogy a pécsi temetőben emberi lábakra bukkant egy sír tetején. A rendőrök a helyszínen megtalálták a végtagokat, amelyeket két-három héttel ezelőtt vágtak le, és az orvosszakértő véleménye szerint egy idősebb nőtől származnak, és az elsődleges vizsgálatok alapján a csonkolást valamilyen fűrésszel végezték. A nyomozást hét hónap után eredménytelenül zárták le.

A rendőrség előbb darabolós gyilkosságra gyanakodott, de mivel további testrészeket és holttestet nem találtak, elvetették ezt a verziót. A gyanú szerint a lábak tulajdonosa valahol ott fekhet a temetőben. Az eddigi exhumálások nem vezettek eredményre. Több sírt már nem bontanak fel”.

2009 – Temetőlátogatók közé hajtott az IFA

„Temetőbe igyekvő emberek közé vágódott egy konténerszállító IFA szombat délután. A teherautó öt szerencsétlent gázolt el, belehajtott a temető melletti virágüzletbe, majd egy fóliasátor állította meg. Egy ember meghalt, hárman súlyosan, egy pedig könnyebben sérült meg. A szerencsétlenség után nem sokkal a helyszínen megjelent az IFA tulajdonosa, aki meglehetősen arrogánsan viselkedett.

– Azt mondta, hogy kifizet mindenkit, csak mondjuk meg, mennyi a kár. Amikor megkérdeztem, hogy az emberéletet is ki tudja-e fizetni, elhallgatott – idézte fel az eseményeket a virágos.

Szemtanúk szerint az IFA fékezés nélkül, nagy sebességgel rohant a vásárlók közé. Egy középkorú asszony, aki éppen virágot vett, a helyszínen életét vesztette. Megsérült egy nyolcéves kislány és a szülei, illetve a virágárus is.

A sofőr a helyszínelő rendőröknek elmondta, irányíthatatlanná vált a teherautó, ezért két választása volt: vagy belerohan az előtte haladó személyautóba, vagy félrekapja a kormányt, és az árokban áll meg. Utóbbit választotta, az ismert következményekkel”.

Forrás: Hazánk, Pécsi Napló, Dunántúl,