Címlap Hírek Jöhet a sötét...

Jöhet a sötétség? Korlátozhatják a közvilágítást Pécsett is, felhatalmazást kaptak rá az önkormányzatok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha akarja a pécsi városvezetés, akkor akár mától dönthetnek erről. November 10-től felhatalmazást kapnak a települési önkormányzatok képviselő-testületei, közgyűlései, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozzák – áll a szerda esti Magyar Közlönyben. Komló már ki is találta a megoldást.

A Magyar Közlönyben kitérnek arra, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendeletet a közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

Pécsett egyelőre a TV-torony és a városháza „sötétedett” el hétköznapra

Mint ahogy azt megírtuk, Pécsett szimbolikus jelleggel kapcsoltatta le a városvezetés a TV-torony díszvilágítását hétköznapra. A városházánál pedig korlátozták a fényáradatot. Ezzel összesen 1,5 millió forintot spórolnak. Erről ITT ÍRTUNK.

Komló már döntött: 50 százalékot spórolnának egy okos megoldással

Nagyon úgy fest, hogy a bányászváros már meg is találta a megoldást. November 7-i rendkívüli testületi ülésen döntöttek a képviselők a közvilágítás helyi korlátozásáról. Minden második utcai lámpát lekapcsolva tervez a közvilágítás költségein spórolni az önkormányzat. Korábban arról is szó volt, hogy teljesen lekapcsolják 22 és hajnali 4 óra között a közvilágítást. Ám ez kijárási korlátozással járt volna vagy erősebb rendőrségi és polgárőri jelenléttel. A közgyűlés most egy „B” verzió mellett döntött.

A gyalogátkelőhelyeket, a forgalmas csomópontokat, körforgalmakat továbbra is kötelezően meg kell világítani.

Polics József, Komló polgármestere szerint fontos szempont az energiamegtakarítás, de lényeges, hogy az egyes utcákban a minimális világítási felületek megmaradjanak. A „B” verzió elfogadásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, ahogy ez is, minden műszaki beavatkozás pénzbe kerül. Amit központi finanszírozással nem sikerül kipótolni, azt az önkormányzatnak kell előteremtenie – írta a Komló Újság. A beavatkozás – a munkát elvégző cég árajánlata szerint – közel bruttó 20 milliós költséggel fog járni.

Adott területek egyéni képviselői határozzák meg, mely lámpák világítanak majd

A tervek szerint november 14-én már megkezdik Komlón a közvilágítás „megkurtítását”, de várhatóan januárig tart majd ez a folyamat. Így jövő évtől működhetnek így a lámpák – mondta Polics József.