Címlap Baranya Lekapcsolják ...

Lekapcsolják a Városháza és a tv-torony díszkivilágítását Pécsett hét közben, a közvilágítás viszont marad

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Körülbelül 1,5 milliárdot tudna spórolni a város egy 104 pontos energiatakarékossági csomaggal, amit kedden ismertettek a Városházán. Ez még csak javaslat, az azonban már biztos, hogy MA ESTE MÁR NINCS KIVILÁGÍTVA A TV-TORONY!

Pécs szimbolikus épületeinek díszkivilágításával 1,5 millió forintot spórol a város, de a városvezetés szerint ez egy fontos üzenet arra vonatkozóan, hogy ott takarékoskodnak, ahol tudnak – jelentette be Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős és Nyőgéri Lajos Pécs szociális ügyekért felelős alpolgármestere. Hangsúlyozták: a közvilágítást nem korlátozzák Pécsett és a gyereknevelési és szociális intézményeknél sem lesz változás. Emellett szeretnék a rászoruló családokat és vállalkozásokat is segíteni.

FONTOS! Ez még csak egy javaslatcsomag, amit ha novemberig sikerült elfogadni, akkor tudják csak bevezetni!

A pécsi Fidesz frakcióvezetője már az intézkedéscsomag bejelentése előtt hangsúlyozta: egy ilyen terv nem rakható össze pár nap alatt. Szerinte ezek nem kidolgozott javaslatok, hanem csak ötlet- és felvetéshalmaz – mondta Csizmadia Péter, aki hozzátette „a jóléti kiadásokat nem lehet tovább tartani. Szembe kell nézni azzal, hogy ezzel több száz milliós megtakarítást lehetne elérni”.

Mivel 104 pontból áll, ezért a teljesség igénye nélkül emeltünk ki pár pontot a javaslatcsomagból:

 • A közvilágítást nem kapcsolják le Pécsett és nem is korlátozzák azt, mert ez a szakértők szerint nem lehetséges ennél a rendszernél. Ugyanakkor fejlesztenék, hogy megtakarítást érjenek el. Mert ez az egyik legnagyobb energiafaló.
 • lekapcsolják a Városháza és tv-torony fényeit hétfőtől csütörtökig, a Pécsi Nemzeti Színház díszkivilágításán is változtatnának. Ez utóbbinak 1 órával rövidül a kivilágítása.
 • A Hullámfürdőt nem zárják be, de a víz hőfokát csökkentik 25 Celsius-fokra – itt az intézményt fejlesztenék hőszivattyúval és napelemmel
 • A Lauber Dezső Sportcsarnokot január 1-től szeptemberig felújítás miatt bezárják
 • A Műjégpálya később, november közepén nyit majd és előbb, azaz február végén zár be
 • Gyereknevelési, szociális intézményeket nem érinti a korlátozás, azaz nem zárják be

Szociális támogatások, amelyekkel a nehéz helyzetbe került családokat támogatnák:

 • Bursa Hungarica: a felsőoktatásban tanuló rászoruló diákok támogatása, amire 15 millió forintot fordítanának
 • iskoláztatási támogatás vezetnek be, ami körülbelül 1000 gyermeket érint – egyszeri 10 ezer forintos támogatást tudnak biztosítani
 • tűzifaosztás továbbra is maradna
 • gyógyszertámogatás mellé kiegészítő támogatás vezetnének be
 • megélhetési támogatás bevezetése: gázártámogatással a családok megsegítése
 • pécsi mentőcsomag helyi kisvállalkozásoknak: városi – kormányzati közös alap létrehozása

A városnak december 31-ig nem kellene semmit bezárnia, de azért megyünk előre, hogy valamennyi megtakarítást el tudjunk érni és a jövő évi költségvetésbe fordíthassuk – hangsúlyozta Ruzsa Csaba alpolgármester.

Az intézkedéseket november 1-től vezetnék be április 30-ig

Az alpolgármester hangsúlyozta: 6,5 milliárd forint költségvetési hiánya lenne a városnak, ha ezeket az intézkedéseket nem vezetnék be. A további szakmai javaslatokat egyébként péntekig várják. Az intézkedésekről október végén dönthetnek.

Egyéb intézkedések, amiket szemléztünk:

 • A Polgármesteri Hivatalban bevezetnék a home office munkavégzést péntekre, 20 Celsius-fokra fűtik fel az intézményeket – december 19-től lenne érvényes
 • Eladnának olyan ingatlanokat, amelyek energetikailag nem fenntarthatók és eladásuk már amúgy is folyamatban van, ebből bevételt realizálnának (önkormányzati lakások)
 • A Boldogság Háza bezárását javasolják, két másik helyszínen lehetne házasságot kötni: a Művészetek és Irodalom Házában és a Zsolnay-negyedben
 • A gyerekvasút üzemidejét csökkentenék, a KRESZ-parkot egy hónapra télre bezárnák, a Szerecsen patikát is bezárnák
 • A Kodály Központban bezárják az aulát, csak a rendezvények idején lenne nyitva. A jegypénztár a művészbejáróhoz kerülne
 • Az Állatkertben például bizonyos fajok megvilágítását csökkentenék
 • Pécsi Ellátó Központ Bercsényi utcai korszerűtlen épületét értékesítik
 • Veress Endre Utcai Rendelőintézet a nyitvatartási idejét megrövidítenék két órával délután
 • Zsolnay-negyed hétfőtől szerdáig csak előzetes csoportos bejelentkezéssel lesz látogatható

Csizmadia Péter: Miért nem üzemel a napelempark, ami évi 6-700 milliót hozna a városnak?

Pécsett a Füzes dűlőben több mint két éve „melegítik a füvet” azok a napelemek, amelyek még most sincsenek üzembe helyezve. A pécsi Fidesz frakcióvezetője szerint pedig ezzel tetemes összeget takaríthatna meg a város.

– Évi akár 6-700 millió forintot jelentene a napelempark üzembe helyezése, ami a növekvő árak mellett jövőre már milliárdos tétel lenne – mondta Csizmadia Péter. Erre reagálva Pécs alpolgármestere azt ígérte, hogy jövő év elején megtörténhet az üzembe helyezés és a tervek szerint a Tettye Forrásházat, mint az egyik legnagyobb energiafalót fogja „kisegíteni”.

A legjelentősebb áramfogyasztók Pécsett: Tettye Forrásház Zrt., a közvilágítási rendszer, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. épületei, a Kodály Központ, a városi Műjégpálya, a Hullámfürdő, az Állatkert.