Címlap Hírek Jön az összné...

Jön az össznépi óratekergetés: hajnali kettőkor három óra lesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aki szimplán csak aludna egy jókorát, biztosan nem örül a nyári időszámítás kezdetének, hiszen éjjel kettőkor egyszer csak három óra lesz, az éjszakai műszakban dolgozók viszont áldhatják a rendszert. Több mint száz éve vezették be először, azóta se tudtunk leszokni róla.

Senki se feledje: hajnali kettőkor jön az óraátállítás, áttérünk a nyári időszámításra, így háromra kell tekerni azokat a szerkentyűket, amelyekhez még hozzá kell nyúlni az ilyen változtatás esetében. Persze éjszaka tekergesse csak az, akinek ehhez ilyenkor kedve van! Óraátállítás ide vagy oda, ugyanolyan jót lehet aludni, mint máskor, max kicsit később fogunk felkelni.

Az első világháborúban takarékoskodni akartak vele

A nyári időszámítás egyébként immár több mint százéves. Az I. világháború idején, 1916. április 30-án először a Német Császárságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában vezették be. A cél az volt, hogy ezekben a vérzivataros időkben a világító gáz és a villanyáram előállításához szükséges kőszénnel és kőolajjal takarékoskodjanak. Hamar csatlakozott az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és több más ország is, de a háború végével elillant a nagy felbuzdulás.

A britek nem elégedtek meg eggyel, kettőt tekertek!

Aztán jött a második világégés és az újabb óratekergetés. Nagy-Britanniában ráadásul nem elégedtek meg az egy órával, hanem dupláztak: nyáron két órával tekerték előre az órákat. A britek ekkor ismerték fel a nyári időszámítás üzemanyag-megtakarításra gyakorolt hatását. Az 1970-es évek energiaválsága miatt aztán Európa legtöbb országában bevezették a nyári időszámítást.

Unokáink tudni fogják, mi volt ez a szent őrület?

Azt hihetnénk, hogy ez a történet örökké elkísér már minket, pedig egyáltalán nem biztos, hogy unokáink tudni fogják, mit is jelent az óraátállítás. Az utóbbi időben ugyanis számos javaslat érkezett a megszüntetésére, mondván, többet árt, mint használ. Az Európai Parlament 2019-ben megszavazta az eltörlését, és ekkor úgy tűnt, 2021 októberében végleg elbúcsúzunk ettől a fura szokástól. De most már 2022 márciusa van, és jön a következő tekergetés…

Vajon az utolsó?