Címlap Hírek „Jövőre...

„Jövőre mindenhol lesz Pride” – üzenik Pécsről

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Példátlan rendőri készültség és a pécsi belváros hermetikus lekordonozása mellett indult el az első vidéki melegfelvonulás Pécsett szombat délután. Az elképesztő mennyiségű rendőrnek és az alaposan elszeparált utcáknak és tereknek köszönhetően semmiféle zavargás nem kísérte az eseményt, békés bulizók képét mutatta a Pécs Pride elejétől a végéig.

Rövid, gyorstalpaló összefoglalónkat ebben a videóban találni:

Ha esetleg a közösségi oldal letiltja a beágyazást, akkor itt is meg lehet nézni:

Igazi és nem igazi prájdolók

A Kossuth térről induló meneten 2000-2500 ember vett részt, de ezek jelentős része „csak” szimpatizáns volt; valamint közismert kormányellenes aktivista, tüntető, nem igazi „prájdoló”, ugyanis mire a végcélhoz ért a séta, erősen megcsappant a közönség. A Szent István téren már körülbelül 1000 ember maradt, ami persze még mindig elképesztően erős létszám egy vidéki városban.

Tehát minden kétséget kizáróan ki lehet jelenteni: békés, jó hangulatú és sikeres volt az első vidéki melegfelvonulás. Ez pedig lavinát indíthat el országszerte – reménykedtek sokan, és ennek hangot is adtak.

Steiner Kristóf, a hazai a melegszcéna egyik legnagyobb sztárja és celebje beszédében szintén azt mondta egyebek mellett, hogy

hiszek abban, hogy jövőre lesz Debrecen Pride, Miskolc Pride, Siófok Pride, minden Pride lesz jövőre, sőt minden áldott nap, minden egyes városban, minden egyes faluban Pride van

– magyarázta.

Diktatúra, elnyomás, rettegés van – egy több ezres, ünneplő tömeg közepén

Aki arra fogadott, hogy lesz Orbán-kormány szapulás, az nyert. Gyakorlatilag az összes felszólaló bírálta a fideszes országvezetést, de míg a többieken a kimódolt, megírt szómágia érződött, Steiner Kristófon látszott, hogy szívből beszél. Azt mondta:

Minden egyes ember, aki hisz abban, hogy elég intelligensek, elég okosak, elég érzékenyek vagyunk ahhoz, hogy szeressünk és szeretve legyünk, az egész nyugodtan mondjon nemet egy olyan diktatúrának a törvényére, amely megtiltja azt, hogy önmagunk legyünk, ami megtiltja azt, hogy egyenlő jogok biztosítsanak mindannyiunkat.

Csak akkor építhetünk egy jobb, erősebb, igazságosabb világot, ha összefogunk”.

Pálné Kovács Ilona – aki pécsi egyetemi tanár, az MTA rendes tagja – édesanyaként lépett a színpadra, aki arról híres, hogy homoszexuális fia és annak párja közösen nevelnek gyermeket, akit örökbe fogadtak. Ezt ő mondta magáról. Az asszony rettenetesen izgult, bakizott is egy vicceset, amikor azt mondta, hogy míg korábban ő mutatta be a fiát, most megfordult a kocka, és úgy mutatkozik be, hogy ő a Pál Márton fia…, lánya…, anyja – mesélte.

Beszédét egyébként a klasszikus liberális jelszavak – szabadság, egyenlőség, testvériség – köré építette fel (a francia forradalomra vezetve vissza), amelyek ma veszélyben vannak szerinte Magyarországon. Majd hosszasan kifejtette, hogy miből gondolja ezt.

Pálné nem egy szónok, egy ponton meg is kellett nyugtatnia a közönségét, hogy lassan végez a beszédével – érzékelhette a tömeg ficergését. (Bár fia hangosan biztatta a tömegből: „Hajrá, anya” kiálltással.)

Martos G. Csongor, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistája viszont lenyűgöző egyszerűséggel volt képes a Pécs Pride legfontosabb beszédét elmondani, mindössze 15 másodpercben!

Kicsit több mint 21 éve házasságban élek, három gyerekem van. Azért vagyok ma itt, mert nekem ezt nem kell titkolni” – mondta, majd lesétált a színpadról. Két-három másodperc kellett a tömegnek, mire felfogták a mondandója lényegét, amit végül tapssal háláltak meg neki.

A Budapest Pride csapatát, amely igen komoly háttérsegítséget nyújtott a pécsi egyhetes emberjogi fesztivál és melegfelvonulás megszervezéséhez, két ember képviselte a színpadon, Radványi Viki és Hegedűs Máté.

Történelmet írtatok

A mai nap egy ünnep, ti itt ma mindannyian történelmet írtatok” – kezdték a beszédüket, amely végül elkanyarodott oda, hogy ma rettegnie kell a melegnek, szexuális kisebbségek tagjainak Magyarországon. Ám ha senki nem fordítja el a fejét, ha beleáll és elmegy szavazni, akkor ez megváltozhat idővel.

Farkas Laci Berlinben élő roma LMBTQ-aktivista is mikrofont ragadott, aki személyes élményeiről mesélt, de előtte leírta, mert izgult (ez volt a második beszéde – mondta). Szerinte „a buziknak varázserejük van”, a „cigány buziknak pedig szupererejük”.

„A transznemű zsidónak, a vegán, meleg, határon túli magyarnak, a leszbikus, kerekesszékes hajléktalannak meg aztán giga- és hiper varázsereje.”

Hogy honnan is jutott idáig, arra most nincs elég hely kifejteni, de IDE KATTINTVA az összes beszédet vágatlanul vissza lehet nézni.

Gyávák vagytok – üzenték a pécsi balos politikusoknak

Dr. Perintfalvi Rita, katolikus teológus, hittanár, kulturális menedzser, szociális menedzser és mentálhigiénés szakember volt az egyedüli, aki az Orbán-kormány szidása mellett az ellenzékre is gondolt. Leginkább azokra, akik kidekázzák, hogy megéri-e kiállni valami mellett, vagy sem. Nem nehéz kitalálni, hogy azokról a pécsi balos politikusokról beszélt, akik megfutamodtak a Pécs Pride elől, mert nem hozhatott volna nekik elég szavazatot.

Néhány ellenzéki politikusnak is üzennék.

Nem tetszik egyáltalán az, hogy patikamérlegre teszitek, hogy mikor kikekkel és hol vagytok szolidárisak. Amikor csak azt nézitek, hogy mennyi szavazatot jelenthet az, hogy eljöttök-e, és itt vagytok azokkal az emberekkel, akiket üldözés ér ebben az országban. Azt üzenem, hogy gyávák vagytok, és egy ilyen gyáva ellenzék nem fogja tudni leváltani a diktaúrát.

Köszönöm azoknak az ellenzéki politikusoknak, akik ma itt voltak Pécsett, és vállalták azt is, hogy esetleg csökken a népszerűségük” – tette hozzá Perintfalvi.

Gyönyörű volt

Így kommentéálta a Pécs Pride sikerét az egyik főszervező, Hegedűs Martin. Szerinte ez a pécsi siker erőt adhat más településeken élőknek is, hogy merjenek pride-ot szervezni és kiállni a jogaik mellett.

„Tesztoszteron-szagú” ellentüntetés és „szarházi kommunista Péterffy”

Bár az óriási rendőri készültség alapján sokan azt hitték, durva ellentüntetés lesz, ez elmaradt. A Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg a Barbakánnál gyülekezett.

A szónoklatok arról szóltak, hogy az „ilyen vonulgatások” propagandisztikusak, de „meg tudják mérgezni a gyermekeket és a fiatalokat„, de ennél azért fontosabb dolgok is vannak, mint például a munkabérek.

A „hímringyók” ugyan „nem párbajképesek” – magyarázta a Betyársereg szónoka, de „mégis rendkívül szennyező a megjelenésük„, ezért „egyfajta hadrendet kell az irányukba mutatni” – hangsúlyozta, mert „észrevehető, hogy offenzív jellegű a felvonulásuk, most már nemcsak Európában, hanem országunkat is tekintve” – közölte, de a beszéd legkeményebb része csak ezután jött. Ez annyira erősre sikerült, hogy inkább megmutatjuk videón ezt a pár másodpercet:

A beszédek végeztével az ellentüntetők szinte percek alatt eltűntek.

Alkohol nélkül is ment

Az első Pécs Pride egy hatalmas afterpartival ért véget a Pezsgőházban. A hangulat annyira remek volt, hogy éjjel 1 körül már az összes alkohol elfogyott – jelentette tudósítónk a helyszínről, de ez nem szegte kedvét a bulizó tömegnek még egy jó darabig.