Címlap Hírek Kiigazította ...

Kiigazította a Political Capital MZP-t (és Karácsony Gergelyt is)!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A népszavazás a kormányváltás előszobája” – közölte Márki-Zay Péter a napokban közösségi oldalán, hozzátvéve, hogy “a népszavazáshoz vezető úton megtettük az első lépéseket. Közösen, több, mint 200 ezer honfitársunkkal, akik támogatásukról biztosították az ügyet.

Minden adott hozzá, hogy április 3-án, a választás napján a Fidesz hazug kérdései mellett a szociális népszavazás kérdései is szavazólapra kerüljenek”

– írta ki a miniszterelnök-jelölt, de kiderült, tévedett. Nincs egyedül, tévedett ugyanis Karácsony Gergely is, aki a Telexnek azt nyilatkozta pénteken, hogy “nincs jogi akadálya annak, hogy április 3-án az ellenzék kérdéseiről is megtartsák a népszavazást”. Ez a kijelentés azonban legfeljebb csak kommunikációs fogás lehet az ellenzék részéről – jegyzi meg a lap.

És még csak nem is a Fideszen, vagy a különféle testületeken múlik ennek kiírása.

A jobboldalisággal nem igen vádolható Political Capital (PC) hosszú posztban tette helyre egyebek mellett – ha indirekten is – Márki-Zay Pétert ebben az ügyben. Az elemző cég azt írta ugyanis, hogy az ellenzéki pártok azt kommunikálják, hogy “akár az április 3-ai választással egy időben még megtartható a népszavazás, politikai kommunikációs szempontból érthető: nem így lesz, de ezt a törvény kereteire és az érintett intézmények lassúságára foghatják”. Szerintük viszont

100%, hogy idén áprilisig nem fog tudni átfutni a rendszeren az ellenzéki népszavazás, az eljárásjogi szabályok miatt, amelyek persze ismertek az ellenzéki pártok előtt is.

A PC részletezi is, mi az, aminek meg kell történnie ahhoz hogy a népszavazás valóban népszavazássá váljon:

 • Aláírások ellenőrzése (max. 60 nap)
 • Jogorvoslati határidő (5 nap)
 • Jogorvoslati kérelem elbírálása – Kúria (max. 5 nap)
 • Az Országgyűlés elnökének tájékoztatása (max. 8 nap)
 • Az Országgyűlés elnöke bejelenti a kezdeményezést az Országgyűlés ülésén (legközelebbi ülésnap)
 • Az Országgyűlés elrendeli a népszavazást (max. 30 nap)
 • Az Országgyűlés határozatának közzététele a Magyar Közlönyben (max. 8 nap)
 • Jogorvoslati határidő (15 nap)
 • Jogorvoslat elbírálása – Alkotmánybíróság (max. 30 nap)
 • A népszavazás kitűzése – köztársasági elnök (max. 15 nap)
 • A népszavazás napja (a kitűzéstől számított 70-90. nap, rátűzés esetén min. 50 nap)

Ha a fenti aktusok mindegyike csak 1-1 napot venne igénybe, már akkor sem volna lehetőség április 3-ára kitűzni a népszavazást (a két jogorvoslati határidőt természetesen ki kell várni)

-magyarázza a Political Capital, hozzátéve, hogy ha pedig minden időkeretet maximálisan kihasználnak, akkor akár októberig is elhúzható a folyamat.