Címlap Egészség Korona: Honna...

Korona: Honnan tudhatjuk, hogy meggyógyultunk?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy koronavírussal-fertőzött betegnél nehéz megmondani, hogy mikor szabadítható fel teljes biztonsággal. Jelenleg a betegség kezdete után 16-21 nappal mondható ki az, hogy a beteg már nem fertőz, de egy PCR teszt még mindig mutathat pozitivitást. Hogyan lehetséges ez?  Összegeztük Dr. Ajtay Zénó kardiológus interjúját, amit a 101.7 PécsFM-nek adott. Hallgassa meg! 

Mikor gyógyul meg egy koronavírussal fertőzött beteg, mikor „szabadítható fel”?

Erre a választ nehéz megmondani, nyilván függ a megbetegedés súlyosságától is. Az enyhe, otthon kezelt betegek esetében jelenleg a klinikum a tünetek megjelenését követően legkorábban 16 nappal, legkésőbb 21 nappal mondhatja ki egy betegről, hogy gyógyult. De az enyhébb lefolyású betegség esetén megmaradhatnak a hónapokon át tapasztalható tünetek (fáradtság, ízérzékelés és szaglás).

PCR-teszt: legérzékenyebb, álpozitivitásra is képes

Előnye, hogy kis mennyiségű vírust is ki tud már mutatni, így a tünetek megjelenése előtt képes jelezni a vírust a szervezetben. Ugyanakkor a PCR-teszt képes arra is, hogy még a betegség lezajlása után is kimutathat pozitivitás. Ez azért lehetséges, mert a nyálkahártyán sokáig megélnek olyan víruspartikulomok, amiket a teszt pozitívnak értékel.

Antitest-teszt: fertőzünk még?

Az antitest-teszt lényege az, hogy kimutatja, ha a szervezet már ellenanyagot termel. Ez a betegségen való átesést is jelezheti egyben. Itt nem a vírust, itt a vírust elleni küzdelmet keresik a szervezet részéről. Ha a vírussal találkozott a szervezetünk, akkor az azt követő 3-5 napon az antitest-teszt ki tudja mutatni, hogy védetté válik a szervezetünk a vírussal szemben.

Antigén-teszt: gyors, tömeges tesztelésre jó

Az antigén-teszt a tömeges tesztelésre kiváló. Itt magát a vírust próbálják diagnosztizálni. Ez nem annyira érzékeny, viszont nagyon jól ki tudja mutatni a fertőzőképességet. Tíz percen belül eredményt ad. Ez a teszt ideális eszköz arra, hogy kimutassa, valaki fertőző.

Dr. Ajtay Zénó kardiológus a tesztekről! Hallgassa meg!