Címlap Hírek Lipics Zsolt:...

Lipics Zsolt: Népszínházban gondolkodunk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Exkluzív interjú a Pécsi Nemzeti Színház új vezetőivel, akik reagáltak Péterffy Attila sértő kijelentéseire is, aki "középszerű népszínházról" értekezett a teátrummal kapcsolatban, de diktátumokat is megfogalmazott, miszerint egy Művészeti Tanács hajtat majd végre valamiféle, egyelőre ismeretlen koncepciót a színházban is. Mivel nem a politika a két művész terepe, ezért természetesen sok egyéb másról is beszélgettünk. 

– Tisztáznunk kell majd polgármester úrral, hogy mire is gondolt ő, vagy a tanácsadói, amikor „középszerű népszínháról” beszélt.

A középszerű szó bánt, nem esik jól ilyet hallani a Pécsi Nemzeti Színház színészeként, a népszínházat viszont dícsérő jelzőnek gondolom, mert nekünk is az a célunk, hogy egy magas színvonalú, művészi, nyitott, népszínházat létrehozzunk a nézők legnagyobb örömére

– reagált Lipics Zsolt a Pécs Aktuálnak adott exkluzív videóinterjújában Péterffy Attila elhíresült gondolataira.

– Nem volt szerencsés polgármester úr ezen fogalmazása. Biztos vagyok benne, hogy az a több mint százezer néző, akik az elmúlt években jöttek és nézték az előadásainkat, azok nem biztos, hogy egy véleményen vannak vele – magyarázta Vidákovics Szláven, aki művészeti vezetője lesz majd a pécsi teátrumnak februártól, Lipics Zsolt vezetése mellett. Hozzátette, hogy a világon nincs olyan színház, ahol csak jó előadások vannak, Pécsett is voltak jó, jobb és kevésbé sikerült darabok – mondta, de

akadtak olyanok is, amelyek az ország bármelyik színházában sikerrel megállták volna a helyüket. Ilyenek voltak például a Pécsi Nemzeti Színház POSZT-ra vitt előadásai is

– tette hozzá Vidákovics Szláven.

Interjúnkban rákérdeztünk arra a polgármesteri kijelentésre is, miszerint egy Művészeti Tanács hajtat majd végre valamiféle, egyelőre ismeretlen koncepciót, mások mellett a színházzal is.

Erre Lipics Zsolt azt mondta, maximum a polgármesternek tanácsolhat bármit is ez a testület, ezt tudja elképzelni.

– Hogy őszinte legyek, egyelőre nem igazán tudom értelmezni a dolgot, mert konkrétumokat még nem hallottunk. Azt feltételezem, hogy polgármester úr talán arra gondolhatott, hogy ez neki egy személyes tanácsadótestülete lesz, ez a Művészeti Tanács, mást nem nagyon tudok elképzelni. De nagyon várom a polgármesterrel való személyes találkozót, hogy ezt is tisztázzuk – közölte Lipics.

Azt mindkét színművész leszögezte, hogy személyes véleményük szerint a színház nem a nyílt, direkt, „Lár pur lár” politizálás terepe, nem is kedvelik ezt.

Ugyanakkor mindeketten fontosnak érzik, hogy a modern színház reagáljon a társadalmi kérdésekre, problémákra, beszéljen erről, de bízzák a nézőre, hogyan értelmezi a látottakat.

Az interjú ezzel közel sem ért véget, számos fontos és érdekes témáról beszélgettünk még a két művésszel. A teljes interjút itt lehet megnézni: