Címlap Balhé Péterffy: a P...

Péterffy: a Pécsi Nemzeti Színház „középszerű”, „ellaposodott népszínház”.

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bődületeset rúgott Rázga Miklósba a pécsi polgármester. Mégpedig nyilvánosan!

Nagy valószínűséggel egy előre megírt, szerző nélküli, névtelen „interjút” adott az önkormányzat lapjának Péterffy Attila a Pécsi Nemzeti Színház direktor választása apropóján.

Ebben sorban megerősítette korábbi cikkeinket a témában, de akadt számos újdonság is. Ilyen például az, hogy most először ismerte el, amit már hetekkel ezelőtt megírt a Pécs Aktuál:

személyes kérése volt, hogy Rázga Miklós ne vezesse tovább a teátrumot.

„Én azt deklaráltam az EMMI felé, hogy Pécs város vezetése nem elégedett Rázga Miklós igazgatói munkájával és azzal, amivé a pécsi színházat formálta. Nem fogok kertelni: a kezdetek kezdetén kijelentettem, hogy ha kormány Rázga Miklósban gondolkodik, az nem lehet alapja semmiféle kompromisszumnak. Ezt a véleményünket sikerült elfogadtatnunk a tárgyalópartnerünkkel, és ez vissza is köszönt a pályázati eljárásban – magyarázta a „saját” lapjában.

Nem vagyok színházi szakember, ezért ebben olyan pécsi értelmiségiek véleményét kértem ki, akik értenek hozzá. Jó pár beszélgetés során

számomra az derült ki, hogy ellaposodott a Pécsi Nemzeti Színház, nagyon eltolódott a hangsúly a népszínház, a nézőszám felé, hiányoztak az előremutató rendezések, győzött a középszer

– fejtegette a „cikkben” Péterffy Attila, aki elárulta azt is, hogy „Ruzsa Csaba alpolgármesterrel együtt folyamatosan egyeztettek a pécsi értelmiség véleményvezéreivel a pályázatok kapcsán. Tapintható volt a feszültség.”

A polgármester azt magyarázta, hogy „a 9 tagú bizottság minden tagja leadta a voksát, döntésük alapján a grémium sem Komáromi György, sem Bodor Johanna pályázatát nem juttatta tovább. (…)

Nem titok, azon dolgozunk a kollégáimmal, hogy a POSZT során visszaköszönjenek a későbbiekben Bodor Johanna gondolatai.”

Utóbbi gondolat azért érdekes, mert a kiszivárgott hírek, pletykák szerint az MSZP komolyan tolta volna Bodorék szekerét, de beakadtak a DK-ba és Hoppál Péterékbe.

Lipicsék pályázata sokat ígér, és sokak szerint nívós, szakmai anyag lett – mondja Péterffy.

– Én biztosan mindent megteszek, hogy a vezetők végre is hajtsák az ígért programot.

A pécsi értelmiség álláspontja nem egyértelmű, ahogy a várost vezető frakciók véleménye is sokáig megosztott volt. Az viszont egyértelmű, és ezt Lipics Zsolt számára is teljesen világossá tettem, hogy elgondolkodtató, edukáló darabokra is vágynak a pécsiek. Elvárás az is, hogy a pécsi újra bekerüljön az ország színházainak vérkeringésébe, és nyitott teátrum legyen – az nem fordulhat elő újra, hogy Pécs valamelyik kulturális intézményéből kitiltsanak egy Alföldi-darabot

– fejtette ki a polgármester.

UPDATE: Kedves Zsolt és Szláven!

Kővári János, az ÖPE képviselője Péterffy Attila szavaira (is) reagálva küldött egy nyílt levelet. Változtatás nélkül mutatjuk:

„Kedves Zsolt és Szláven!

Ezúton őszinte szeretettel és tisztelettel gratulálok nektek, mint az Öszefogás Pécsért képviselője, mint lokálpatrióta színházszerető pécsi! Nem csak a kitűnő pályázatért gratulálok, amit benyújtottatok és a Bíráló Bizottság minden tagja támogatott, hanem emberségetekért, amit kollégáitok döntő többsége is méltatott! Biztos vagyok benne, hogy ahogy eddig Jászai-díjas színészként is alázattal szolgáltál minket pécsieket, úgy igazgatóként is ez lesz az iránytűd! 

Sajnos a kultúra hadszíntérré vált és emiatt ma, s az elmúlt napokban talán bántó szavakat is el kellett viselned, szintúgy kitartó kollégáidnak. De ez elmúlik, s hamarosan mindenki láthatja, hogy ahogy eddig is kiváló munkát végeztetek, úgy ezután is sok örömet, s tartalmas estét nyújtotok a pécsi közönségnek. Gratulálunk a sikeres pályázathoz és egyben jelezzük, ahogy láthattátok az elmúlt években is, hogy a pécsiek igenis szeretnek titeket! 

Egyúttal köszönjük Rázga Miklós eddigi munkáját is!

Polgármester úrtól és Ruzsa alpolgármester úrtól, akik méltatlan megnyilvánulásokat tettek az ügyben, elvárjuk, hogy méltósággal viseljék a címüket! Fogadják el a pécsiek akaratát!

Üdvözlettel:

Kővári János az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke”