Címlap Hírek Amputálni kel...

Amputálni kellett a 37 éves Gábor lábát, aki először bokaszalag-szakadással ment orvoshoz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"A daganat már rágta a csontomat, amit alig akartam elhinni. Azért mentem orvoshoz, mert beütöttem a bokámat és az feldagadt" - mondta Grób Gábor. A 37 esztendős pécsi férfi egy véletlen folytán tudta meg: nem bokaszalag-szakadása van, hanem csontrákja. A háromgyermekes apuka döntött: az amputációt és a kemoterápiát választotta, hogy életben maradjon.

Az udvarban gyerekjátékok, a kapuban Gábor áll. Kijött elém, hogy ne tévedjek el. Ezután kissé bicegve, de határozott léptekkel bekísér otthonába. A háttérben gyerekkacaj, a kávé épp kifőtt, Gábor leül mellém és mosolyog. Mintha mi sem történt volna, pedig a háromgyermekes apuka épp most tanulja új életét. Jobb lábát májusban amputálták.

Elestem tavaly ősszel és beütöttem a bokám

kezdte az elején a háromgyermekes apuka.

Pár hónap leforgása alatt azonban kiderült, rosszindulatú daganata van és nem bokaszalag-szakadása.

„Rágta a daganat a csontot, így volt szó szerint leírva”

Gábort ezután megműtötték, majd többhónapos kemoterápiát kapott.

– Ha az esést követően nem megyek el az orvoshoz, sosem derül ki, mi a baj a lábammal és az végzetes lett volna – mondta Gábor, aki sosem volt egy beteges típus.

„Egy éven belül halott ember lettem volna, ha elutasítom a kemót vagy az amputációt”

Nem éreztem rendkívüli fájdalmat, csak bicegtem kicsit

– Az ember azt hinné, hogy a csontrák nagyon tud fájni. Ez az alattomos betegség azonban úgy volt a lábamban, hogy nem is volt fizikai tünetem – tette hozzá az apuka.

Az utolsó percig küzdöttek a lábamért

– A csontrákot februárban diagnosztizálták. A lábamért a májusi amputáció előtti napig küzdöttek az orvosok. Végül aláírtam a papírt, hogy vágják le a lábamat – mesélte Gábor.

Amputálásnál azt kértem ne 5, hanem 10 centi legyen inkább

így akart biztosra menni Gábor, hogy nem újul ki a betegsége.

„A három gyermekem és a gyönyörű feleségem adta az erőt ahhoz, hogy küzdjek. Nem hagyhattam itt őket” (A fotó tavaly ősszel készült)

Még az utolsó kenetet is megkaptam

– A hit sokat segített, papok is jártak hozzánk. Volt, hogy a kórházban meggyóntam és két szín alatt is áldoztam. Igazából még a betegek kenetét – régen utolsó kenetnék hívták – is megkaptam – vallotta be a 37 éves férfi.

Májusban amputálták a lábát, most már bot nélkül jár

„Szóba került, hogy a rágott csontot vágják ki és kiváltják egy egészséges csonttal. De biztosabb volt, ha amputálják”

– A legrosszabb az egészben a többhónapos kórházi lét volt. Sosem voltam ennyit távol a három gyermekemtől és a feleségemtől – mondta Gábor, aki fél évvel az amputációt követően már a kertben tesz-vesz, a gyerekekért megy az oviba és ügyeket intéz. Arra pedig már nem is gondol, miért kapta ezt a csapást a sorstól.

„Átértékeltem az életem”

– A betegség miatt muszáj volt lelassulnom. Az ember átértékeli ilyenkor az életét és elkezd azon gondolkozni, hogy az, ami eddig problémát jelentett a hétköznapokban, nem is valós probléma. Nem kell rajta idegeskedni, egyszerűen nem szabad – zárta a beszélgetést Gábor.

Gáborral készült interjúnkat hamarosan a

Pécs Aktuál közösségi

oldalán is közzétesszük!

Gábor legkisebb gyermeke Ádám, 4,5 éves