Címlap Baranya Megújul Szeme...

Megújul Szemely! Új központ, bölcsőde és bolt nyílt a Pécs melletti településen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elgondolkoztál már azon, milyen lenne a városon kívül élni? Új cikksorozatunkkal olyan településeket mutatunk be, amelyek az elmúlt években sokat fejlődtek és azt az ott élők is élvezik. A baranyai Szemelyen jártunk.

Szemely község egy közepes nagyságú falu, mely Pécstől csupán 15 kilométerre fekszik. A török hódoltság gyökeresen átalakította a falu népességét: jelentős számban érkeztek horvátok, akik közé csak a 19. században települtek magyarok. A település lakossága túlnyomó részt római katolikus.

A kisbolttal szemben egy kultúrházat építettek, a 400 négyzetméteres épületre 200 millió forintot tudott költeni a falu

– Fő vonzereje, hogy zsáktelepülés, de mégis sűrűn jár a busz. Központja az elmúlt időszakban teljesen átalakult, megszépült. A falu nyugodt, békés és barátságos – mondta Kumli József, Szemely polgármestere.

Szemelyt a jó elhelyezkedése miatt egyre többen választják. Az 500 lelkes településre sok fiatal költözik ki a közeli Pécsről és alapít családot. Éppen ezért mind az üres telkek, mind az eladó házak gyorsan gazdára találnak. Jelenleg is csupán egy eladó házról tudnak Szemelyben.  

Szemelyben a kisbolt és mellette a kávézó

Olyan bolt és kávézó van, amit a városok is megirigyelnének

A falu központjában horvát-magyar közösségi ház épült, ami egyszerre több rendezvénynek is helyet tud biztosítani. Nem elhanyagolható, hogy a falu közösségi életét erősíti, hogy hetente összejárnak az itt élők. Péntekenként például ping-pongozni.

– Szemelyben van egy élő kulturális közeg, amely régi szemelyi identitást is őrzi. Ez a régi identitás a falu nemzetiségéből származik, mert eredetileg ez egy horvát nemzetiségű falu. Ma már a falu 60-70 százaléka magyar ajkú, de mégis a kisebbségben lévő identitás erősen
jelen van a településen. A barátságos környezetet ez is biztosítja – nyilatkozta korábban a térség országgyűlési képviselője, Hoppál Péter.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek az idősebb generáció is haszonélvezője

A faluban több mint 100 éve üzemel kisbolt, ami most teljesen megújult.

– Idősek is lakják a települést, illetve sokan nem a városban dolgoznak, nekik mindenképpen nagy előny a megújult egység. Itt minden olyan alapvető élelmiszer elérhető, ami a hétköznapokban szükséges – mondta Mester Csaba Tamás, a bolt vezetője.

A falu közepén található kisboltra 50 millió forintot tudtak fordítani. Ezen kívül a közösségi teret is fejlesztették, amihez pályázni is tudtak.

– A szemelyieknek egy egyedi kormány döntés értelmében egy 25 éves álmukat sikerült megsegíteni, amelynek keretében egy kultúrházat építhettek. A kultúrházhoz, mint egy dominóhoz beilleszkedett új elemként a falu új bölcsődéje, valamint egy olyan piactér, ami a helyi termelőknek hivatott ott pozícionálni – mondta korábbi interjújában Hoppál Péter.

Itt új térkövet fektettek, ami meghatározza a falu központi terét is. Mindezt igyekeztek úgy kialakítani, hogy tükrözze az itt élő nemzetiségek, azaz a horvát és a magyar kultúrát.

A fiatal családosok örömére elkészült az új minibölcsőde is

A falunak lehetősége nyílt, hogy pályázzon mini bölcsőde építésére, ami szintén a központban helyezkedik el, nem messze a közösségi épülettől. A teljesen új bölcsőde jelenleg hét gyermek ellátását biztosítja, de sokkal többen szeretnének beiratkozni. Az intézmény működéséhez szükséges eszközök, bútorok és berendezések beszerzése mellett játszótér is épült az ingatlanon.

– Nagy segítséget nyújtunk a szemelyi családoknak azzal, hogy a gyerekek napközbeni felügyeletét meg tudják helyben oldani. Ez talán az anyukáknak segítség, ha vissza akarnának térni a munkaerőpiacra – mondta Schiffer Szilvia intézményvezető.

A falu épületeinek felújítása mellett, megújult a bekötőút és új eszközökkel szerelték fel az orvosi rendelőt is. Az elmúlt 5-6 évben több mint félmilliárd forint támogatás érkezett a településre.

EZ IS ÉRDEKELHET: