Címlap Hírek Mi is a Nagyp...

Mi is a Nagypéntek?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 15. péntek van, ma van Nagypéntek, ami az egyházi év legcsendesebb napja.

A keresztény liturgiában Nagypéntek a húsvét előtti pénteket jelöli, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a hívek. Ezen a napon nincs szentmise: a hívők arra a napra emlékeznek, amikor maga az örök Főpap mutatta be áldozatát a kereszt oltárán. A nagypénteki szertartásból ennek megfelelően hiányoznak egyes részek, a szertartás elterjedt neve csonka mise.

Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjtöt kér a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek legfeljebb háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel fejezik ki szeretetüket Jézus iránt – tették hozzá.

Nagypéntek Magyarországon 2017 óta munkaszüneti nap.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe” (sollemnitas sollemnitatum).

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.

Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (azaz március 22. és április 25. közé eshet), ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe.