Címlap Egyetem Idén már ninc...

Idén már nincs nyelvvizsga-amnesztia

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén már nem lesz nyelvvizsga-amnesztia, vagyis a diplomákat már a Pécsi Tudományegyetemen sem adják ki elismert nyelvtudás nélkül – erősítette meg az Eduline információját az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az oktatási szakportál kedden írt arról, hogy még mindig több ezer végzős egyetemista várja országszerte, hátha idén is felmentést adnak számukra a nyelvvizsga-kötelezettség alól. Az elmúlt

két évben összesen több mint 135 ezren vehették át diplomájukat

nyelvvizsga nélkül, ám idén ez már nem lesz így. A minisztérium tájékoztatása szerint a nyelvvizsga nélküli diploma-átvétel lehetősége kizárólag azokra vonatkozik, akik tavaly augusztus végéig záróvizsgát tettek.

Mi az oka?

A tavalyi nyelvvizsga-amnesztiát egyrészt az indokolta, hogy voltak olyan nyelvvizsgaközpontok, amelyek még a záróvizsga-időszak előtt is zárva tartottak a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt. A másik ok: a tavalyi kormánydöntés másik oka az volt, hogy tavaly minden harmadik végzősnek nem volt papírja a nyelvtudásáról – ha nem kaptak volna könnyítést, nem vehették volna át a diplomájukat, és nem is tudtak volna a szakmájukban elhelyezkedni – írta az eduline.hu