Címlap Hírek Nagyon impozá...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az arra járók, autózók figyelmét biztosan nem kerülte el a Rátgéber Akadémia szomszédságában, a Megyeri úton zajló építkezés, csak sokáig azt nem tudták, hogy mi lesz majd az épület funkciója. Most már kint van a homlokzaton: Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központ.

A tavaly őszi alapkőletételen, amelyen többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen volt, elhangzott, egy láncszem még hiányzott a teljességhez a Rátgéber Kosárlabda Akadémiát illetően, az élsporthoz ugyanis elengedhetetlenül szükséges a legmagasabb szintű diagnosztika és rehabilitáció.

– Ez a következő lépése annak, hogy itt nagy dolgok történjenek! Pontosan tudom, mennyire fontos a megfelelő rehabilitáció, napjainkban ugyanis az nyeri a versenyeket, aki hamarabb kipiheni magát – fogalmazott akkor, 2021 novemberében Rátgéber László.

Nos, néhány hét, és az akadémia szakemberei, sportolói birtokba vehetik az új létesítményt, amely kívülről kifejezetten látványos, impozáns. A régi, műemlék jellegű épület sajátosságait megőrizve építettek egy olyan központot, amely az új résszel kiegészülve magán viseli a tőle nem messze elhelyezkedő akadémia stílusjegyeit. A mintegy 850 négyzetméter minden egyes négyzetcentiméterén azért dolgoznak majd a különböző szakemberek, orvosok, fizioterapeuták, gyógytornászok, hogy a legmodernebb eszközparknak köszönhetően a legmagasabb szintű ellátást biztosítsák a sportolóknak. Fontos megjegyezni, hogy a középtávú cél a nyitás Dél-Dunántúl összes sportegyesülete, egyéni sportolója felé, a távlati célok között pedig szerepel, hogy a nagyközönség, a sportsérülést szenvedő hobbisportolók is élvezhessék a rehabilitációs központ szolgáltatásait.

A rehabilitációs központ létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, főleg olyan környezetben, olyan adottságok mellett, amely Pécsett megvan: a Pécsi Tudományegyetemnek köszönhetően kiváltságos helyzetben van a Rátgéber Kosárlabda Akadémia, az egyetemen található „szürkeállomány” felhasználásával ugyanis olyan tartalommal tölthető meg a központ, olyan magas szakmai nívót képviselhet, amely egyedülállóvá teszi. Az egyetemi képzésben is fontos szerepe lesz majd, az ETK hallgatói számára kifogástalan helyszínt biztosít a gyakorlati feladatokhoz.

S hogy kiről is nevezték el a központot? Dr. Hepp Ferenc 32 éven keresztül volt a magyar válogatott csapatorvosa, sokat látott ember volt, aki mindig szerényen viselkedett, miközben óriási tudást halmozott fel. Édesapja, a „nagy” dr. Hepp Ferenc a kosárlabdázás magyarországi kezdeményezője, a Testnevelési Főiskola igazgatója, a nemzetközi szövetség, a FIBA pénzügyi bizottságának elnöke volt, az egyetlen magyar, aki bekerült a sportág springfieldi szentélyébe, a Hall of Fame-be! Rátgéber László szövetségi kapitányként, illetve Killik László szakvezető segítőjeként tizenöt éven át dolgozott dr. Hepp Ferenccel, a válogatott csapatorvosával.

„Nagy szerencsém volt, hogy ilyen emberekkel dolgozhattam együtt! Egészen más erkölcsi normákat képviseltünk mi annak idején, mint most, s ha Feri most is köztünk lenne, nagyon sokat tudna segíteni” – fogalmazott Rátgéber László a rehabilitációs központ alapkőletételén.