Címlap Hírek Nálunk épp fe...

Nálunk épp felszámolják Pécsett az UFO-kat, míg máshol így működtetik ezeket jól!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összeszedtünk néhány olyan külföldi példát, amiket ha átvennének itthon is, boldogabb lenne az élet. Büdös kukák helyett igényes szelektív gyűjtő szemeteseket az utcákra! 

Többé nincs szelektív hulladékgyűjtő sziget – vagyis UFO – a tettyei buszfordulónál, és még három helyszínen Pécsett – számoltunk be nem rég a szomorú hírről. Elege lett a városnak abból, hogy az emberek összevissza dobálták ezekbe (vagy mellé) a szemetet, ezért sok helyen borzasztó mocsok gyűlt össze.

Felszámolás helyett azonban vannak igen jó megoldások európaszerte az UFO-kra, mutatunk is néhányat ezekből. Hátha Pécsett is kedvet kap erre az önkormányzat.

Már Európa, és a világ több, nálunk sokkal szegényebb országa is előttünk jár az utcai szelektív hulladékgyűjtésben. Pécsen az utcai szemetesekben csak ömlesztve gyűlik a szemét, pedig egy kis átalakítással környzetbarátabb lehetne a hulladékgyűjtés.

A Biokom nyilvános térképe szerint a pécsi történelmi belvárosban jelenleg nincs semmilyen szelektív gyűjtőhely, eltekintve egy eldugott üveggyűjtőtől!

Egy árva üveggyűjtő konténer a Papnövelde utcában

A kreatívabb városokban viszont remek pédákat találni, csak át kellene venni őket.

A szomszédos Szlovénia már évekkel ezelőtt megoldást talált a problémára, az utcai gyűjtőedényeket gyorsan átalakították. Egy bedobó nyilás helyett három lett.

Szelektív gyűjtőerdény – Ljubjana, Szlovénia

A szlovénok a belvárosokban a nagyobb gyűjtőszigeteket elrejtették a föld alá, így csak a bedobónyílás látszik. Ezek minden estben alkalmazkodnak a történelmi környezethez, elegánsak és praktikusak. Sőt, hogy csak a jogosultak szemethessenek beléjük, mágneskártyával nyilnak!

Mágneskártyával nyíló szelektív sziget Ljubjana belvárosában

Ugyanez a helyezet Itáiában és Spanyolországban is, ahol már csaknem húsz éve ilyen gyűjtőszigetek vannak.

Igényes gyűjtőpont – Firenze, Olaszország
Ufók helyett acél – Segovia, Spanyolország
Egy kicsit másképp – Leon, Spanyolország

De megmutatjuk azt is, hogy a nálunk sokkal szegényebb országokban is jobban működik mindez. Albánia Európa és a Balkán egyik legszegényebb országa, mégis fontos nekik, hogy jó helyre kerüljön a szemét.

Utcai szekektív gyűjtés – Albánia

Az arab országok a köztudatban nagyon koszosak és szemetesek, így volt ez sokáig, de ma már ezek az országok is figyelnek a környezetükre. Ilyen például Marokkó is.

Rozsdamentes acél szelektív gyűjtő – Marokkó

Braziliában sem bíznak semmit a véletlenre, öt fajta hulladék szelektálására ösztönzik az embereket.

Öt különböző szemetes – Üveg, papír, fém, műanyag, lebomló – São Paulo, Barazilia

Sokkal tisztább és szimpatikusabb lehetne Pécs is, ha ezekből az ötletekből néhányat átvenne a város, és még jót is tenne ezzel a városlakók környezetének.