Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakossági bejárást tartottak a Pécsi Vásárcsarnokban. A körbevezetésen elhangzott: 47 parkolót alakítanak ki a keleti oldalon, a mostani árusok 90 százaléka biztosan átköltözik, de lesznek kinti, street food jellegű pavilonok is. A bejárásról a Pécs Aktuál élőben jelentkezett, videó a cikk alján.

Az épület főbejárata – a régihez hasonlóan – a nyugati oldalon kapott helyet

Itt lesznek a virágárusok és a mosdóhelyiségek is. A főhajóban, ami 120 méter hosszú és 12 méter magas több mint 130 hely lesz kialakítva az árusoknak.

Összesen 197 árusító hely lesz a csarnokon belül áramvételi lehetőséggel

Az épület legimpozánsabb részei a nyugati és északi oldal, ahol egy függönyfal engedi be a fényt. A déli oldal az épület túlhevülése miatt nem kapott ablakokat.

Nem túl magas? Miért nincs galéria?

– érkezett egy kérdés a bejáráson. Erre az volt a válasz, hogy a galéria korábban be volt tervezve, de ez nem épült meg és már nem megvalósítható. A magasságára vonatkozó kérdésre korábban az építésztől kaptunk választ: „felemelve érezzük majd magunkat és nem agyonnyomva. Ez a vásárcsarnok nemcsak a funkcióját tölti majd be, hanem reprezentációs értéke is lesz. Van egy jó értelemben vett téri fölösleg és úgy látjuk, hogy ez az, ami hosszú távon működőképessé teszi majd a házat”.

A keleti oldalon egy 140 négyzetméteren elterülő étterem is helyet kap

Mennyire lesz fenntartható? „Oltárian túlméretezett”

– aggódott egy másik hölgy, akit azzal nyugtattak meg, hogy az igényekhez van alakítva az épület és nem sokkal nagyobb mint a régi. Amiért sokan így látják, az a hatalmas belmagasság, valamint a főhajó szélessége – hangzott el a bejáráson. A felfűtésén is aggódtak kicsit az idősebb érdeklődők, de a válasz erre is az volt, hogy nem sokkal nagyobb az új épület a réginél.

Az épület déli oldalán ugyanúgy „kígyózhatunk” majd az árusok között

47 parkoló helyen 30 percig lesz ingyenes a megállás

Parkoló helyek az épület keleti oldalán lesznek. Összesen 47 darab, ahol 30 percig ingyenesen tudnak megállni a vásárlók. A 35. perc után egy kedvezményes díjjal lehet majd ezt a szolgáltatást igénybe venni. Az egykori Boccaccio helyén további 300 parkoló áll rendelkezésre – hangzott el.

Szekciókra osztották szét a vásárcsarnokot, lesz étterem is

A húskészítményeket árusítók 25-50 négyzetméteres üzlethelyiséget kapnak hűtővel, kézmosóval

Déli oldalon a hentesek és a húsárú, keleti oldalon pedig az ételudvar, sőt egy étterem is helyet kap 140 négyzetméteren. Ennek külön bejárata is lesz. Korábban az építész ezt mondta: „a gasztronómiai kultúra is változik, minőségibb irányba viheti el az üzemeltető. Ez pedig magával hozza azt is, hogy a fiatalabbak is rászokhatnak a vásárcsarnokozásra”.

A 12 méter magas főhajó 120 méter hosszú és 12 méter széles

Pavilonok is lesznek az épület mellett

Négy darab street food jellegű pavilon kerül elhelyezésre, aminek nyílt liciteljárása már megtalálható a Pécsi Vagyonhasznosító oldalán, illetve a megmaradt asztalok bejelölése is megtalálható. Fontos információ, hogy olyanoknak is biztosítanak majd helyet, aki alkalmi jelleggel árulnak majd.

Agorát álmodtak meg az északi oldalra

Itt lesz egy park, fákkal és a street food-os pavilonok is ezen az oldalon kapnak helyet

Az épület északi oldalára egy találkozási pontot álmodtak meg az építészek, ahol egy park is lesz. A két pécsi Gettó Tamás és Sztranyák Gergely elképzeléseiről itt írtunk bővebben, érdemes ezt is átolvasni.