Címlap Baranya „Okoste...

„Okostemplomot” építenek Birjánban, hogy még több fiatal térjen be imádkozni

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országban is egyedülálló, ami most a baranyai Birjánban történik. A hívek összefogással és egy helyi vállalkozó nagylelkű felajánlásával „okosépületté” alakítják a Havas Boldogasszony-templomot. Hogy miért?

– Gyerekként sokat rosszalkodtam – kezdte Novreczky Csaba. A birjáni vállalkozó hét évvel ezelőtt kezdett komolyabban a templom körül is tevékenykedni.

– Általános iskolásként sokat szaladgáltunk, rosszalkodtunk. Gondolhatják, mennyi kárt tettünk a kertben akkor – mondta nevetve Csaba, aki egyfajta jóvátételként is kezdett munkába. Komolyabbra fordítva a szót, szerinte

valamit már tenni kell, hogy ne legyenek üresek a templomok.

– Abban bízom, hogyha modernizáljuk, akkor a fiatalabbak is kedvet kapnak a templomba járáshoz – tette hozzá Novreczky Csaba, aki a park rendbetételével kezdte a „felzárkóztatást”.

Még Felföldi László (b), a Pécsi Egyházmegye püspöke is meglátogatta Novreczky Csabát (k)

Olyan kivetítőt kap a templom, amelyen más misét is be lehet kapcsolni

– Akár Ferenc pápa miséjét is nézhetjük a birjáni templomban, de nem csak erre vagyunk büszkék. A gyerekeknek üvegfallal elválasztott szobát is kialakítottunk, a padló- és ülésfűtés garantálja a kellemes hőmérsékletet és most szereljük a napelemet a tetőre.

A templom 1840-ben épült, ráfért a felújítás

– A templom folyamatosan beázott, ezért körbeástuk egy méter mélyen és kivezettük a vizet, szigeteltük az épületet – tette hozzá Novreczky Csaba. A helyi vállalkozó arra is nagyon büszke, hogy egyedi, távolból is irányítható fény- és hangtechnikát kap a templom, sőt az oltár üveglapja alól még olvasni is tud majd a pap.

– A templom öt nagy ablakát egy párizsi festőművész, Gilles Weissmann festi – mondta Csaba.

Helyére kerül az ablak

– Édesanyám hozzám képest szent életű asszony volt, aki mindig azt mondta nekem: sokkal tartozik a Jóistennek. Gondolhatja, én mennyivel tartozom – zárta szavait Novreczky, aki azt is elmondta, hogy a 80 milliós felújításból 4 millió forintot az önkormányzat, 150 ezret a Horvát Kisebbségi Önkormányzat, 1 millió forintot a birjáni polgármester és 3-400 ezer forintot a hívők gyűjtöttek össze.

Készül az új padló