Címlap Balhé Nyílt levelet...

Nyílt levelet írtak Polt Péternek Matyi Dezső miatt; nagyon keresik a pénzt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy milliárdot hiányolnak, elkeseredett levelet tett közzé a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

Galambos Ádám, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnöke már nem először ír nyílt levelet Alexandra ügyben. Az elsőt még 2018-ban fogalmazta meg, mégpedig személyesen a pécsi milliárdosnak: Matyi Dezsőnek.

Úgy tűnik, azóta semmi nem történt az ügyben, most ugyanis újabb nyílt levelet írt Galambos, de ezúttal már Polt Péter legfőbb ügyésznek.

„Közel négy éve nem tudjuk, hová tűnt az Alexandra Könyvesbolthálózat 2016. évi karácsony előtti teljes bevétele, a könyvkereskedelem hagyományosan legerősebb hónapjaiban elért bevétel, amely a hazai könyvkiadók által legyártott könyvek eladásából keletkezett! Ez az összeg a koronavírus miatt még jobban hiányzik a magyar könyvkiadóknak! Közel négy éve nem tudjuk, ki a felelős azért, hogy több tucatnyi magyar könyvkiadó szenvedett el jelentős veszteségeket – nem egy kiadó egyenesen a csőd szélére került – az Alexandra hálózatában eladott, de ki nem fizetett könyvei miatt. Közel négy éve olvassuk a sajtóban az ügy főszereplőinek egymásnak gyökeresen ellentmondó, egymást vádoló nyilatkozatait, miközben hivatalos részről semmilyen információ nem lát napvilágot

– kezdi levelét Galambos Ádám, aki „készséggel elhiszi, hogy szerteágazó, bonyolult bűnügyről van szó, azonban

„nem tudom elfogadni, hogy közel 4 (négy) esztendő is kevés volt ahhoz, hogy a nyomozás befejeződjön, kiderüljön, kik, mikor és hogyan tüntették el a könyvkiadók pénzét”

„A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnökeként, 30 hazai könyvkiadó képviselőjeként kérdezem Önt, hogyan lehetséges, hogy az utóbbi évtizedek legnagyobb könyvpiaci összeomlása, az ún. Alexandra-csőd óta eltelt immár közel négy esztendő óta a nyomozó hatóságoknak

a mai napig nem sikerült bíróság elé vinni a több tucatnyi feljelentés alapján megindult, országos horderejű ügyet, amelyben több mint 100 hazai könyvkiadó veszített el összesen közel 4 000 000 000, azaz négymillárd forintot?

A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének több tagja is feljelentést tett, ügyünk 01000/2017.bü. számon van folyamatban immár három évnél is hosszabb ideje. Az egyetlen „fejlemény”, amiről az ügyben tájékoztatást kaptunk, hogy iratmegtekintési jogomat a nyomozó hatóság – álláspontom szerint jogszabálysértő módon – a teljes ügyiratra nézve korlátozta, lehetetlenné téve számomra, hogy az iratokba betekintsek. Más kiadóktól tudjuk, hogy az országban párhuzamosan több büntető eljárás is indult az ügyben (pld. Kecskeméten).

Mi, az ügyben feljelentőként szereplő könyvkiadók már több, mint három éve a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátottunk minden adatot, dokumentumot, s a legtöbbünket tanúként is kihallgattak az ügyben, azonban már azóta is évek teltek el – fogalmaz az elnök.

Galambos leírja azt is, hogy nagyon kíváncsi, „mi az oka ennek a nyomozás ilyen hihetetlen elhúzódásának; van-e gyanúsított az ügyben; sor került-e az általunk (is) indítványozott zár alá vételre, valamint, hogy mikorra várható a nyomozás befejezése az ügyben?”

A levél vége a legkeresűbb, ugyanis Galambos azt írja:

„miközben a nyomozóhatóság elutasította kérelmemet az iratokba való betekintés kapcsán, kiadóink többsége pedig a túlélésért küzd, az Alexandra Könyvkiadó él és virul, sőt, a 2020-as karácsonyi időszakra közel 100 (!) új könyvcímet jelentet meg…”

Matyi Dezső, majd a kiadót „átvevő” lánya is többször cáfolta, hogy ők „tüntették volna el a kiadók pénzét”. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a MKÉSZ elnökének nyílt levele jogosnak tűnik.