Címlap Hírek EZ IS PÉCS! N...

EZ IS PÉCS! Nálunk készültek a Budavári Palota Szent István-termének csodás kelméi

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 20-ától lesz látogatható a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi terme, a Szent István-terem, amelynek falikárpitjait, függönyeit és a bútorszöveteit korabeli technológiával egy pécsi cég, a Rovitex készítette. A helyiség másik fő látványossága lesz a Zsolnay kerámiakandalló is, amely a második világháborúban szintén megsemmisült. 

Ezekben a napokban kerülnek a helyükre azok a szövetek, amiket a pécsi Rovitex cég ötéves munkával készített el.

A szobát a II. világháborúban porig rombolták, most azonban a Nemzeti Hauszmann Program keretében korhűen varázsolják újjá.

A hiteles rekonstrukción – országos szinten – több száz szakember dolgozott

A falat borító eredeti szövetet a Haas Fülöp és fia osztrák cég gyártotta, a teremben lévő két hatalmas, háromrétegű, aranyhímzéses aranybrokát függönykompozíciót pedig valószínűleg a franciaországi Gelb M. cég szállította a terembe. Ezen kívül a szobát díszítették még szintén a franciaországi gyártó nagyon magas színvonalú, aranyhímzéses bútorhuzatai is. A falat burkoló textilből, valamint a Franciaországban szövetett függöny mintadarabjaiból is maradt fenn, ezek segítették a restaurátorokat a hiteles másolat elkészítésében.

Az anyagmaradvány egy neoromán stílusú, az akkori idők legmagasabb művészi színvonalú technikáit magában foglaló iparművészeti alkotás, megfigyelhetők benne a legkülönbözőbb technikájú aranyhímzések, zsinórozások is. Az egykori igazgyöngy rátétek és féldrágakő berakások hiányoznak a kompozícióról, azonban a fennmaradt, jó minőségű fotográfiák alapján pontosan lehetett ezeket is rekonstruálni. 

A Nemzeti Hauszmann Terv részeként a Budavári Ingatlanfejlesztő
és Üzemeltető Nonprofit Kft. által kiírt nyílt közbeszerzés
eredményeként a pécsi székhelyű textilgyártó és -forgalmazó
cégcsoport, a Rovitex Hungária Kft. hajtotta végre a rekonstrukciót.

A Rovitex feladata volt a komplett textilezés, a falikárpit leszövése és felhelyezése, a függönyök elkészítése és a bútorzat kárpitozása, de készítettek selyemtapétát is.

„A helyreállítást nehezítette, hogy korabeli, már nem használt technológiával kellett elkészíteni a szöveteket. A bársonyokat egy lyoni műhelyben egy 55 éves mester korabeli fa szövőszéken készítette, majd berlini restaurátorok aranyfonallal hímezték rá domború a mintákat” – mondta a Pécs Aktuálnak Romeisz Norbert, a Rovitex Hungária Kft. ügyvezetője.

A Szent István-terem és a hozzá kapcsolódó installáció augusztus 20-tól várja a nagyközönséget, az első napokban ingyenesen lesz látogatható.

A készülő tárlat múlt és jelen, tradíció és értékmentés összefüggésében idézi fel Szent István király szellemi örökségét, államalapításának időtálló eredményeit.

Forrás:
Képek: Rovitex Hungária Kft.
Videó: Nemzeti Hauszmann Program