Címlap Hírek Pénteken jöhe...

Pénteken jöhet a következő enyhítés, májusban a lakodalom!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Várhatóan holnap - 4 millió beoltott után - a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul és a boltokban és éttermekben este 11 óráig lehet lenni - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

4 millió beoltott után ezek lesznek az újabb könnyítések

  • Éjféltől lesz a kijárási tilalom, és 23 óráig lehet vásárolni, éttermezni.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak 23 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • Nem kell maszk a védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (oltottaknak vagy a betegségen átesetteknek) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • Védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni az állatkerteket, a vadasparkokat, a múzeumokat, a színházakat, a mozikat és a könyvtárakat is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

5 millió oltott felett lehet lakodalom, erre május 10-ével kezdődő héten sor is kerülhet. 

Csak akkor lehet meggátolni a negyedik hullám kialakulását, ha mindenki betartja a szabályokat. 

Minősített büntetőjogi következménye lesz, ha valaki védettségi igazolványt hamisít, vagy adott esetben az üzemeltető nem ellenőrzi azokat. Nagyon komoly bírságok jöhetnek, és akár egyéves bezárással is sújtható az adott hely

– mondta Gulyás. 

10 napon belül érkezhet a védettségi igazolvány

Gulyás a védettségi igazolványról azt mondta, hogy minden háziorvos és orvos az ESZT-ben tüntessék fel az oltás megtörténtét. Ezt követően 10 napon belül érkezhet a védettségi igazolvány az adott személyhez – tette hozzá.  

Már több mint 4 millió védettségi igazolványt gyártottak eddig

Körülbelül 600 ezer olyan igazolvány készült, amit azok kaptak, akik átestek a fertőzésen. Minden technikai problémára megoldást keresnek a hatóságok – tette hozzá. Fontos, hogy valaki nem rögtön kapja meg az igazolványt, mert a védettség is csak később alakul ki. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a járványhelyzetről azt mondta, hogy megnyugtató, hogy kiemelkedő az unióban a magyar oltási sebesség.

A harmadik hullám súlyosan érintette az országot, de az oltásoknak köszönhetően csökkent a fertőzések és a halálozások száma és el lehetett kezdeni az újraindítást.