Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem hagytuk annyiban, ezért megkóstoltuk, hogy mitől is ugrott egymásnak a Morzsa és a Rokusch a sajtos stanglik ügyében. Így fedeztük fel, hogy csütörtökön egy újabb termék szakasztott ugyanolyanra sikerült! Ez pedig egy édes tekercs annyi különbséggel, hogy az egyik kardamonos, a másik pisztáciás!  Igazából mindegyik hely mindegyik terméke remek, azt ajánljuk, hogy kóstoljátok meg Ti is! 

Kitörni látszik Pécsett a stangliháború, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, és bemutattuk mindkét vendéglátós álláspontját.

Nagyon röviden arról van szó (részletesen fenti cikkünkben írtunk róla), hogy a Morzsa étterem tulajdonosa szerint egy volt alkalmazottjuk “vitte el” az egyedülállló receptjeiket a Rokuschba, ahol minimális módosítással ugyanazokat készítik most el, mint amit a Morzsa kísérletezett ki korábban. Ezt a Rokusch visszautasította.

Kóstolni indultunk – Ikreket találtunk

Hihetetlen, de a stangliháború mindkét résztvevője remek péksütit készít. Elmentünk mindkét helyre, kóstoltunk, és ezt javasoljuk Nektek is! Az tény, hogy vannak nagyon-nagyon hasonló sütik: a Rokuschban találtunk egy pisztáciás tekercset, a Morzsában pedig egy kardamonos tekercset. Ezek olyanok, mintha ikrek lennének, és mindegyik nagyon finom. Jelenleg a Morzsa és a Rokusch az a két hely Pécsen, ahol egyebek mellett legjobb péksütiket kapjátok – szubjektív véleményünk szerint.

Az “ikrek” – Morzsa (baloldali) vs. Rokusch (jobboldali)

Visszatérve a sajtos stanglira, végül sikerült azt is kideríteni, hogy hol sütötték először! Mutatjuk!

A megoldást Bécsben kell keresni az 1700-as években. Az ilyen és hasonló péksütemények gyakran a kenyérkészítéshez hasonló tésztából készítik, de hozzáadva olyan összetevőket, amitől gazdagabb tésztát kapnak, mint a hagyományos péksütemények.

– Ezek a péksütemények a bécsi mesterek műhelyeiben születtek a 18. század vége felé. Innen kerültek később Franciaországba, ahol, elismerve a termékek eredetét, az azóta is közkeletű és a származásra egyértelműen utaló „viennoiserie” elnevezést, gyűjtőfogalmat vezették be, ezzel is kifejezve tiszteletüket az előttük járó mestereknek – mondta a Pécs Aktuálnak Benkő Zoltán, a Morzsa tulajdonosa.

A croissant

Az osztrák párizsi péksége anno

Ilyen a híres croissant is, amely 1920 óta Franciaország nemzeti terméke, azonban valójában Bécsből ered. A réteges édesség az osztrák kipferl (kifli) leszármazottja, amely hasonlóan félhold alakú volt, dióval, gyümölccsel, vajjal vagy disznózsírral megtöltve fogyasztották. Az elkövető August Zang bécsi vállalkozó, aki 1838-ban nyitott pékséget Párizsban, ő vitte magával a bécsi kiflit, amiből végül a croissant lett. Zangot sokáig kiflipéknek csúfolták Párizsban. Egyébként ő volt az, aki továbbfejleszette és forradalmasította a sütési technológiát, például gőzbefúvással. Zang sokrétű vállalkozó volt, nevéhez fűződik az ütőspuska feltalálása és az osztrák Die Presse napilap megalapítása is.