Címlap Koronavírus Nahát: azt ja...

Nahát: azt javasolják, hogy hordjunk egyszerre két maszkot!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok védenek a legjobban a koronavírus jelenleg domináns omikron-változata ellen – írja az Index az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC) által közzétett adatok alapján.

A vizsgálatok szerint ez a védőeszköz a levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képes kiszűrni. Az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok is nagyon magas védettséget adnak. Ugyanezeket a részecskéket 94 százalékos hatékonysággal szűrik ki.

A maszkok hatékonysága annak köszönhető, hogy több réteg polipropilén réteget tartalmaznak, és megfelelő viselés esetében kiválóan illeszkednek az archoz.

Nem ajánlják viszont a kilégzőnyílással rendelkező maszkok viselését, mert azok szűretlen levegőt juttatnak a környezetbe.

Hányszor viselhetjük ugyanazt a maszkot?

A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer viselhetjük, azonban kitértek arra is, hogy ha esetleg valaki többször is használná őket, legfeljebb öt alkalom után egy újra kell cserélnie.

Az orvosi és szövetmaszkokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy használat esetén minél szorosabban rögzítsük azokat, úgy sokkal jobban védenek a vírusokkal szemben. Közölték azt is, hogy a textilből készített maszkok és az orvosi maszkok együttes használata sokkal hatékonyabb, azok kombinációját javasolják.

(Borítókép: AFP/Olivier Douliery)