Címlap Hírek Ritkán látni ...

Ritkán látni ennyire aktívnak a pécsi városvezetést egy magánbefektetés miatt, mint most!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több száz lakásos lakóparkot építene egy befektető a Pláza melletti „dzsumbuj” területén. Az önkormányzat láthatóan ráizgult a projektre, olyan mértékben tolják, ami szokatlan. Az ellenzék eközben gyanakszik. Lapunk megkereste a befektetőt is, aki örömmel nyilatkozott.

370 lakásos lakóparkot tervez építeni egy befektető a Pláza mellett, az egykori Vörös Autóház területén. 12 milliárdos beruházás ez, a területen pedig 35-80 négyzetméter közötti lakások állnak majd tömbökben; ehhez tartozó új úttal.

Az örvendetes, hogy az önkormányzat nem gördít – akár adminisztratív, akár bürokratikus – akadályokat egy-egy magánberuházás, magánbefektetés elé, hanem partner ezekben. Mégis túlzásnak és szokatlannak tűnik az az igyekezet, amely ebben az ügyben a városvezetést jellemzi. Ritkán látni ugyanis annyira aktívnak egy városvezetést ilyen jellegű magánbefektetés miatt, mint amennyire most.

Soron kívül módosítja az önkormányzat a Pécsi Építési Szabályzatot; kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a területet; a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester nyilatkozgat a témában; hosszan érvel mellette a sajtóban és a „közgyűlésen” is, ami közel háromnegyed óra után hozta meg azt a döntést, amit a polgármester már a legelején felolvasott.

Ruzsa Csaba szerint a majdani lakópark

  • segíteni fogja a pécsi gazdaságot,
  • helyi vállalkozásoknak is lesz szerepük az építésben,
  • mérsékelheti az elvándorlást a városból, mert lesz hol lakniuk a fiataloknak, családoknak,
  • modern és
  • energiatakarékos lesz

csak, hogy a legfontosabb érveit említsük.

Az ellenzék azonban minimum gyanakvással figyeli ezt a városvezetői aktivitást; és ennek hangot is adtak a közgyűlést helyettesítő egyeztetésen kedden.

A videón 54 perctől kezdődik ennek az egész kérdéskörnek a tárgyalása:

Befektetői csoport építi majd

A 12 milliárdos projekt mögötti cég nem önerőből szeretné levezényelni ezt a tervezett lakóparképítést. A cég vezetője nem is titkolja,  hogy más befektetőket is megkerestek a lakópark ötletével, és többen is csatlakoztak már, de további tőkeerős társaságokkal is folynak tárgyalások. Ők amolyan „projektcégként” fogják össze ezeket a befektetőket.

„Szerencsés egybeesésnek” értékelik, hogy „a város területfejlesztési elképzelései találkoznak a tervezett lakópark funkcionális elvárásaival, így egy kölcsönösen előnyös beruházás valósulhat meg” – magyarázták.

A területet – ahol a gigantikus lakóparkot felhúznák – igen jutányosan tudták megszerezni.

– Az egykori autószalon bezárását követően évek óta gazdátlan magánterület a finanszírozó bankhoz került, attól kedvező áron sikerült megszereznünk. Az ingatlan elhelyezkedése, megközelíthetősége és infrastrukturális jellemzői tökéletes terepet kínálnak ahhoz, hogy a tervezett, modern építési technológiákkal valódi alternatívát nyújthassunk azok számára, akik a térségben jellemző panelépületekkel szemben a kor igényeinek megfelelő műszaki színvonalon kivitelezett lakásokban tervezik a jövőjüket – magyarázza a cég vezetője.

A konkrét tervezést a PÉSZ módosítása után kezdik el, és ahogy az lenni szokott ilyen és ehhez hasonló befektetések esetében, akár már „tervről is” lehet vásárolni. Ha minden a tervek szerint halad, akkor akár már ősszel megkezdődhet az építkezés is.

Új seprű jól seper?

A cég lapunk érdeklődését és kérdéseit készségesen fogadta, nem volt időhúzás sem. Mi tehát nem érzékeltünk semmiféle „turpisságot” az ügy mögött: egy szokásos üzleti befektetés képe körvonalazódott az ügyvezetővel történő beszélgetés során. Az őket is meglepte, hogy az önkormányzat ennyire gyors és segítőkész, de szerintük ez arról szól, hogy jó példát mutassanak és pozitív híreket generáljanak, ezzel is jelezve, hogy ez egy új városvezetés, új szokásokkal és új hozzáállással.

(Borítóképünk csak illusztráció, és INNEN van!)