Címlap Hírek Szondázzák a ...

Szondázzák a pécsieket a klímaváltozással kapcsolatban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kérdőívvel kutatják a pécsiek klímaváltozáshoz kapcsolódó magatartását és véleményét a napokban.

Az utóbbi években elszaporodtak a villámárvizek, de a hőhullámos napokon a belvárosi meleget enyhítő és felfrissülést nyújtó párakapuk is nagy szolgálatot tesznek. Ezek mind a klímaváltozás helyi következményei.

Szorít az idő

Az önkormányzat szerint egyértelmű tény, hogy a klímaváltozás létezik, ezért helyi szinten is foglalkozni kell a témával. A klímavédelmi stratégiák fő célja, hogy az éghajlatváltozás lehetséges hatásait helyi szinten megállapítsák, meghatározzák a feladatokat, nevesítsék a helyi beavatkozási célokat és bekerülési költségeket, és a lehetséges pénzügyi forrásokat is feltárjanak.

A klímavédelmi koncepciók elsődleges célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, azonban a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz történő alkalmazkodóképesség növelése hasonlóan hangsúlyos témakör. Ezzel foglalkozik az a stratégiai dokumentum, amelyet az önkormányzat szakértőkkel dolgoztat ki.

Napjainkban egyre több tanulmány foglalkozik a klímaváltozás várható hatásaival. A jövőbeli változások előreláthatóan világszerte növelik a klímaváltozással szembeni sérülékenységet, kitettséget és az éghajlati katasztrófákból származó veszteségeket. A helyi klímavédelmi stratégiák segítségével fokozni lehet a felkészülést, továbbá a veszélyforrások megfelelő kezelését.

A lakossági szerepvállalás és együttműködés nélkül a legjobb stratégia is megvalósíthatatlan. Ezt a célt szolgálja az a webes kérdőíves felület, amelynek kitöltésével bárki hozzájárulhat a helyi klímastratégia sikeréhez.

A kérdőívet magánszemélyek mellett helyi civil szervezetek, döntéshozók, gazdasági szervezetek képviselői is kitölthetik. A személyes adatokat nem tartalmazó, alig kéttucat kérdésből álló kérdőív megválaszolása mindössze 10 percet vesz igénybe. A kitöltésre április 6-ig van lehetőség EZEN A LINKEN.