Címlap Hírek Több mint 100...

Több mint 100 éves vasúti pályát újítanak fel a Zselicben, szeptemberben adják át

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2022 elején elindult a több mint 120 éves, rendkívül népszerű Almamelléki Állami Erdei Vasút, azaz a Zselici Csühögő felújítása – írja Mecsekerdő Zrt. A vasúti pálya felújításának befejezése és az állomáson található épület, Biedermann családról és a kisvasútról szóló kiállítása várhatóan szeptemberre készül el.

Tavaly ünnepelte 120 éves évfordulóját

Ebből az alkalomból a kisvasút teljes felújításon esik át. Érdemes tudni, hogy Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel 600 mm nyomtávolságon – ez utóbbi, a „Zselici Csühögő”.

A Dél-Dunántúlon, a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya napjainkra erősen elavult. A Mecsekerdő – a Kormány által biztosított pályázati forrásból – 2022 első felében újítja fel a fővonali pályát és tartozékait, korszerűsíti az állomásépületet, új, ám korhű, faszerkezetű fedett várót épít és egy új kiállítást is kialakít. A vasút gördülőállománya is bővül: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd az utazóközönség rendelkezésére.

1976 végéig jelentős áruszállítás is folyt a vonalon. Mára a Dél-Dunántúlon a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya erősen elavult. 

Ha vonatoznánk, most is megtehetjük a Mecsekben: