Címlap Hírek Új jobboldali...

Új jobboldali-konzervatív tömörülés jöhet az EU-ban a Fidesszel is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új, jobboldali-kontervatív frakció alakulhat az Európai Parlamentben, szombaton be is jelenthetik – írja a 444, de a hírt Szymon Hołownia, a 2020-as lengyel elnökválasztás egyik indulója is kitweetelte.

Az új frakció úgy áll össze, hogy az Identitás és Demokrácia frakcióhoz csatlakozna,

  • a Fidesz 12 képviselője,
  • a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24,
  • és a szintén lengyel Partia Republikanska 3 politikusa,
  • valamint a spanyol Vox párt 4 képviselője.

Az új jobbodali-konzervatív tömörülésben van még egyebek mellet az olasz Liga (Matteo Salvini), az osztrák Szabadságpárt, és a francia Nemzeti Tömörülés (Marine Le Pen) is.

Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lehetne a Néppárt és a szociáldemokraták után.

A szövetségre lépő pártokban az a közös, hogy mindannyian (kisebb, nagyobb mértékben) szkeptikusan szemlélik az EU jelenlegi – szerintük erőtlen, és “a nemzeti szuverenitást semmibe venni akaró” – politikáját; elutasítják a “menekült kvótát”, azaz bevándorlás-ellenesek, és kevésbé tartják központi problémának a szexuális kisebbségek helyzetét: hagyományos családmodellt támogatják inkább.

Mindezek miatt a liberális sajtó “szélsőjobbnak” cimkézte fel az új – még nem is létező – frakciót, politika tömörülést; amely minden bizonnyal önmagát majd sokkal inkább “középre”, avagy újabban divatos kifejezzésel: a normalitás szintjére szeretné felhelyezni.

Ha ugyan egyáltalán lesz valami az egészből.

Az olasz Le Republicca azt írta ugyanis, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené azonban Salviniék kezdeményezése.

(via 444.hu)