Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar filmipar érezhetően erős szárnyakra kapott az elmúlt években - míg régen nem igen rohantunk magyar filmekért a mozikba, addigra most már egy ütős trailer láttán simán felírjuk őket a "mozis listánkra". A Nagykarácsony című film november 25-én debütált a hazai filmszínházakban, mely első ránézésre úgy tűnhetett, mintha az örökzöld Igazából szerelem magyar változata lenne, de erről koránt sincs szó. A forgatási élményeiről és a december 2-án megrendezésre kerülő pécsi közönségtalálkozóról beszélgetett a Pécs Aktuál Tiszeker Dániellel, a film rendezőjével.

Az első karácsonyi romkom, na de miről is szól?

A főszereplő Ötvös András (aki számomra már az Isteni műszakban bizonyított – a szerk.) egy többszörösen kitüntetett tűzoltót alakít. Épp barátnője kezét szeretné megkérni romantikus módon, amikor kiderül, hogy a lány megcsalja – teljesen összeomlik az eddigi élete. Az érdemeire való tekintettel kihelyezik egy budapesti karácsonyi vásárba, ahol ügyeletes tűzoltóként kell helytállnia. Belecsöppen az adventi műsor előkészületeibe, azonban ki nem állhatja ezt a helyzetet. Álszentnek és idegesítőnek tartja a karácsonyi műsort. A kezdeti “csaták” után megbékél a vásár furcsa árusaival és a gyerekelőadás szétszórt rendezőjével, Eszterrel. Az érzelmileg felfokozott karácsonyi készülődés lassan rádöbbenti: nem csupán a tériszonyát kell legyőznie, hogy új életet kezdhessen.

Nem amerikai film magyar köntösben

Tiszeker Dániel elmondta, hogy semmiképp sem akartak a magyar ember számára szinte életidegen karácsonyi filmet készíteni. Szóval nem kell aggódni, nem lesz se karácsonyi pulyka, se négyszintes luxusvilla vagy miniszterelnök a vásznon.

“A nézői azonosulás miatt olyan magyar karácsonyi filmet szerettünk volna csinálni, amelynek a karaktereivel azonosulni tudunk. Reális, hús‑vér emberek, hús-vér fizetéssel. Tűzoltók, pedagógusok és karácsonyi árusok. Persze az amerikai filmekben jó nézni, ahogy a reklámügynökség elnöke idilli életet él, azonban túlzónak is tartottuk őket. Mi szerettük volna ezt az élményt reálisabbá, földhözragadtabbá tenni. Itt nem a kéménybe szorult mikulást nézzük (Télapu), hanem a betlehemező gyerekeket, a Jingle Bells helyett mennyből az angyal szól, pulyka helyett pedig töltött káposzta van. A régi, jól bevált hagyományokat, karácsonyi kliséket szerettük volna magyarra fordítani. Így jobban át tudjuk érezni az ünnepi hangulatot.”

Tiszeker Dániel

A leghosszabb karácsony

A pandémia eléggé áthúzta a filmkészítők tervét, a forgatókönyvet a budapesti Szent István téri Bazilika előtti karácsonyi vásárra írták – azonban a 2020-as pandémia miatt ez elmaradt. Ez ugyan lelombozta a stábot, de nem adták fel, eldöntötték, hogy bármi áron, de elkészítik a filmet:

Saját karácsonyi vásárt építettek!

A hónapokon át tartó lezárások miatt csúszott a forgatás, így a téli karácsonyi filmet végül csak nyár végén tudták befejezni.

– Nagyon nagy küzdelem volt, hogy létrejöjjön a film. De úgy voltunk vele, hogy a tavalyi karácsony után megpróbáljuk elérni, hogy a nézők erre a 110 percre elfelejtsék a korlátozásokat.

A forgatást tavaly december 28-án kezdték, ami a járvány miatt egészen idén június 19-ig tartott. Összesen 42 napon át forgott a kamera. A sok leállás ellenére a stábnak sikerült összekovácsolódnia.

forrás: A film Facebook-oldala / Takács Attila

“Ez volt a leghosszabb karácsonyunk eddig. Fél évig tartott”

jegyezte meg Tiszeker Dániel viccesen.

Miért pont karácsonyi film?

Nem egy eddig még betöltetlen piaci rést kívánt Tiszeker Dániel betölteni a Nagykarácsonnyal. Olyan műfajt keresett, amelynek a berkein belül egy összetettebb vígjátékot tud készíteni. Nem egy szimpla, karakter- és kabarépoénokon alapuló gagfilmet szeretett volna, hanem olyat, ami egyszerre képes vicces és szomorú lenni, van mélysége és több rétege. Innen jött a karácsonyi setting.

forrás: A film Facebook-oldala / Takács Attila

– Külföldön ez teljesen önálló műfajnak számít. Pontosan azért, mert a karácsony mindenhol más és más. Ez a filmes műfaj pedig nagyon sokszínű, sokféleképpen lehet benne keverni a különböző stílusokat és más filmes műfajokat. Igenis lehet közönségfilmet csinálni úgy, hogy annak vannak rétegei. Engem pedig ez nagyon felcsigázott.

Közönségtalálkozó Pécsett!

December 2-án, csütörtökön közönségtalálkozó lesz a film készítőivel és szereplőivel, méghozzá a Kultik Uránia moziban. A film vetítése után egy moderátor segítségével fórumszerű beszélgetésbe elegyedhetünk a stáb tagjaival. Különböző és érdekesebbnél érdekesebb kulisszatitkokat tudhatunk meg a forgatásról és annak előkészületeiről vagy nehézségeiről.

A film rendezője, Dániel elmondta, hogy nagyon várja már a csütörtöki eseményt. Kifejezetten szereti a klasszikus filmszínházakat és azok hangulatát. Ötvös András, a film főszereplője pedig rengeteg viccesebbnél viccesebb történettel várja a nézőket – mint kiderült András nagy tűzoltó-fanatikus és a katasztrófavédelem szakembereivel készült a filmszerepére. Na, de hogy mik is ezek a történetek, ezeket már csak a csütörtöki közönségtalálkozón tudhatjuk meg, este 6 órától, a vetítés után.

Rendezte: Tiszeker Dániel
Forgatókönyv: Horváth András Dezső, Fehér Gáspár, Fehér Boldizsár (a Sohavégetnemérős írócsapata)
Producerek: Lévai Balázs és Osváth Gábor
Operatőr: Pataki Ádám
Vágó: Mészáros Attila
Zeneszerző: Balázs Ádám

Főszereplők: Ötvös András, Zsigmond Emőke, Scherer Péter, Pokorny Lia, Rujder Vivien, Szabó Kimmel Tamás, Csuja Imre, Mészáros Máté, Szerednyey Béla, Orosz Ákos, Egger Géza, Dékány Barnabás

forrás: A film Facebook-oldala*