Címlap Hírek Újabb terület...

Újabb területi irodákat nyitott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala múlt héten Pécsen is megnyitotta területi irodáját, így április 1-jétől Szeged, Debrecen és Győr mellett immár további három vidéki nagyvárosban, Pécsen, Székesfehérváron és Miskolcon is kezdeményezhető személyesen az ombudsmani eljárás megindítása. Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a megnyitón kiemelte: a területi irodák az állampolgárokkal, egyúttal

az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülő emberekkel való még hatékonyabb kapcsolattartást is szolgálják.

Évente közel nyolcezer beadvány érkezik az ombudsmani intézményhez, amelynek alapvető célja, hogy a rendelkezésére álló jogi eszközök felhasználásával segítsen mindazoknak, akiket valamilyen alapjogsérelem ért.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) 2022-ben területi irodákat létesített Magyarország hat régióközpontjában, ami a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számít.

„Álláspontom szerint legfőbb küldetésünk, hogy minél több ember számára nyújtsunk segítséget, és hivatalba lépésem óta azon dolgozom, hogy minél közelebb tudjunk kerülni az emberekhez. Éppen ezért döntöttem úgy már 2020 tavaszán, a pandémia kezdetekor is, hogy a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett intézkedések végrehajtását személyesen szeretném nyomon követni a lehető legtöbb helyszínen, és indítottam el országos látogatássorozatomat, ami jelenleg is folyamatosan zajlik. És éppen ezért kísérem folyamatosan személyesen figyelemmel a magyar–ukrán határszakaszon az aktuális helyzetet, az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülő emberek fogadásának körülményeit és a segítésük érdekében tett intézkedéseket. E törekvésem egyik következő állomása tehát – a „Közelebb az emberekhez” mottó jegyében – regionális irodáink létesítése, amelyek az állampolgárokkal, egyúttal az Ukrajnából érkező menekültekkel való még hatékonyabb kapcsolattartást is szolgálják” – hívta fel a figyelmet dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az AJBH Pécsi Területi Irodájának megnyitóján.

Az ombudsman kiemelten fontosnak tartja, hogy ezekben a rendkívüli időkben minél több embernek nyújthasson közvetlenül jogi és humanitárius támogatást az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Ezért az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye az ukrajnai háború kitörését követő napokban ideiglenes területi irodát nyitott a záhonyi vasútállomáson, az elmúlt héten pedig információs pontot a beregsurányi gyűjtőponton.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta: „Mindenki számíthat Magyarország segítségére! Kollégáink a válság kirobbanása óta folyamatosan a helyszínen dolgoznak, segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a Záhonyon keresztül hazánkba menekülőket, valamint a beregsurányi gyűjtőponton elszállásolt embereket. Területi irodáink megnyitásával megteremtettük annak a lehetőségét, ami intézményünk fennállása során korábban nem létezett: a vidéken élő emberek a lakóhelyükhöz közeli helyszíneken is kezdeményezhetik személyesen az alapvető jogok biztosa eljárásának megindítását. Azt gondolom, ez mindannyiunk számára egy közös és fontos érték.”

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az alapvető jogokat érintő, valamint rendőri intézkedéssel összefüggő panaszok, közérdekű bejelentések és a kezelésükkel szembeni panaszok kivizsgálása mellett 2021. január 1-je óta diszkriminációs ügyekben hatóságként is eljár.

Az AJBH területi irodáiban is minden egyes ügytípusban kezdeményezhető az ombudsmani eljárás, amely ingyenes, a vizsgálat költségeit az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala előlegezi és viseli. Az ügyintézésre előzetes bejelentkezést követően nyílik lehetőség.

A PÉCSI TERÜLETI IRODA Dél-dunántúli régióközpont elérhetőségei:

(Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye)
7626 Pécs, Koller utca 7. (Janus Irodaház) I. emelet 13.
Tel.: 36-30/085-4135

A Területi Iroda kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján fogadja az ügyfeleket, időpontfoglalás a fenti telefonszámon lehetséges.

Ügyfélfogadási rend:
hétfő, kedd: telefonos ügyfélszolgálat 8-16 óra között,
szerda: 8:00-16:00 óra között
csütörtök: 8:00-16:00 óra között
péntek: telefonos ügyfélszolgálat 8-12 óra között
Bővebb információ: https://www.ajbh.hu/teruleti-irodak