Címlap Közélet Fordulat: Töb...

Fordulat: Többen szavaztak a Fideszre, mint a baloldalra Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Választás.hu választóköri adatainak elemzése alapján a Pécs Aktuál arra jutott, hogy összességében egyelőre több voksot kaptak Pécsett a jobboldal jelöltjei, mint a baloldali összefogásé – bár ez a szám változhat még a külföldi szavazatok feldolgozása után.

Hoppál Péterre és Kővári Jánosra 31 662 pécsi voksolt, míg Mellár Tamásra és Szakács Lászlóra 31 441 pécsi adta a szavazatát. Mindez azt jelenti, hogy komolyan visszaerősödött a 2019 őszén rommá vert jobboldal, a baloldal pedig elveszítette korábbi támogatását és fölényét.

Azt már a Pécs Aktuál által megrendelt és publikált kutatásokból is lehetett látni, hogy nincs kormányváltó hangulat Pécsett (illetve a pécsi választókerületekben, amelyek túlnyúlnak a város határain), és bár ezért lapunkat nyilvánosan próbálta megalázni a városvezetés, végül az eredmények igazolták a kutatókat.

Az, hogy mostanra jelentősen erősödött a jobboldal Pécsett, remek hír lehet a jobboldali szimpatizánsoknak, de

a jövőre vonatkozó érdemi következtetést levonni ebből még korai lenne. Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy “ha most vasárnap” lenne az önkormányzati választás, akkor a pécsiek elzavarnák Péterffy Attilát és csapatát.

Most csak annyi tűnik biztosnak, hogy rettenetesen szoros lenne a meccs.

A trend viszont világos: lejtemenetbe kapcsolt a baloldal Pécsett, és visszanyerte a pécsiek bizalmát a jobboldal, amiben nagy valószínűséggel szerepe van a városvezetés eddigi teljesítményének is.

(Borítóképünket készítette: Csorba Péter)