Címlap Hírek Volt pécsiek!...

Volt pécsiek! Ha hazaköltöznétek, akkor ezt nézzétek meg!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Arra keresik a választ a Gazdaságfejlesztési Főosztályon, hogy azok a pécsiek, akik itt éltek egykor, miért hagyták el a megyeszékhelyet és mi kell nekik ahhoz, hogy visszatérjenek. Ehhez egy kérdőívet is összeállítottak a városházán dolgozók, amit a még itt élő helyiek is kitölthetnek. Hogy az eredmények összegzése után mi változik vagy mi lesz ebből, arra mi is kíváncsiak voltunk!

 

Segíts Te is megérteni az okokat,

hogy tenni tudjunk azért, hogy Pécs újra lakójaként üdvözölhesse régi ismerőseit – csábít kitöltésre az a kérdőív, ami interneten kering a várossal kapcsolatban.

A kérdőívben a válaszokat is megadták, csak pipálni kell.

Hogy ennek mi a célja? Esetleg indít-e hazacsábító programot a pécsi városvezetés?

Arra mi is kíváncsiak voltunk. Kérdéseinket elküldtük, ez a válasz érkezett.

– Mi a célja ennek a kérdőívnek?

A kérdőív célja, hogy részletes képet kapjunk arról, hogy azok, akik valaha itt éltek, de már elköltöztek a városból, miért tették ezt? Milyennek látják a várost, milyen vonzerőt emelnének ki. Látni szeretnénk, hogy ők visszajárnak-e, ha igen, milyen célból; hogy megfontolnák-e a visszaköltözést és ha igen mikor. A kérdőív vizsgálja azt is, hogy jelenleg hol élnek, milyen korosztályhoz tartoznak, mi a végzettségük és jelenleg mit dolgoznak.

Miért kezdeményezte a Gazdasági Főosztály? 

Közvetlen környezetünkben sok személyes történetet ismerünk olyanokról, akik valamilyen okból elköltöztek a városból. Vannak, akik visszajöttek, de sokan eddig nem. Ki ne szeretné barátait, tehetséges kollégáit, rokonait, gyerekeit viszont látni Pécsen? Természetesen a város gazdasági okokból is támogatná, hogy sok tehetséges fiatal tudjon itthon maradni.

Ahhoz azonban, hogy reális képet lássunk, és valóban hasznos intézkedéseket tudjunk kezdeményezni, a személyes történeteken túl látnunk kell a trendeket és nagyobb tömegeket mozgató motivációt és okokat. Ennek kiváló eszköze a kérdőív, amelyet eddig 1000-nél is többen töltöttek ki.

– Ez a kérdőív része valamilyen nagyobb projektnek?

A kérdőív a fentiek szerint a megismerést szolgálja, és alapja lehet több későbbi intézkedés kialakításának. A profi, reprezentatív kutatás keretében zajló Márkakutatást is támogathatja, és az eredményeit mindenképpen figyelembe vesszük a Pécs Márka kialakításánál

– Ha igen, akkor melyiknek? Erre mennyi forrás különít/különített el a városvezetés?

A kérdőívet külső szakember bevonása nélkül készítették el a Főosztály munkatársai. A kiértékelését is ők végzik majd. A platform, amin megjelent, szintén ingyenes.

– A kérdőívek összegzése után lehet-e számítani bármilyen „hazacsábító” programra? 

Egész biztosan felhasználjuk az eredményeket. A 2021-es év költségvetési lehetőségei szabják majd meg, hogy tudunk-e akciókat tervezni, illetve hosszú távon a város márkastratégiájának kialakításában is szerepe lesz az itt kapott eredményeknek. Közös célunk, hogy Pécsen jó legyen élni, és érdemes legyen hazajönni, sőt igazából a cél, hogy el se kelljen menni máshová annak, aki egyszer beleszeretett a városba.

– Ha igen, akkor milyen korosztályt érint? 

A kérdőív még január 31-ig kitölthető, az eddigi eredményekből úgy látjuk, hogy a 26-45 közötti korosztály érintett leginkább.

Aki válaszolna a Gazdasági Főosztály által jegyzett kérdőívre, és kapcsolatba is kerülne velük, ITT MEGTEHETI!