Címlap Koronavírus A járványt ne...

A járványt nem lehet csak úgy „elengedni” – Nyájimmunitásra várni felesleges

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Soha nem látott tudományos összefogás kovácsolódott össze az új koronavírus kutatások kapcsán Magyarországon. A szakemberek addig keresik és tesztelik a potenciális hatóanyagokat, amíg meg nem találják a leginkább hatékony antivirális szert a fertőzés ellen - magyarázták pécsi virológus kutatók az Origo-nak. Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport, valamint az Országos Koronavírus-kutatócsoport vezetője, illetve Kemenesi Gábor virológus, a pécsi kutatások koordinátora adott interjút a lapnak.

Jelen pillanatban a hazai kutatások három fő alappillérre épülnek: ezek a különböző hatóanyag tesztek, a vírusgenom szekvenálása, illetve a szigorú alapkutatás – magyarázták az inerjúban. Mindhárom elengedhetetlen ahhoz, hogy jobban megismerjük az új koronavírus mechanizmusait, viselkedését és jellemzőit; kezelni és megelőzni tudjuk az ezzel kapcsolatos megbetegedéseket; valamint megalapozhatják a leginkább szakszerű és minden eddiginél gyorsabb felkészülést egy jövőbeli, esetleges járványra.

Soha nem látott tudományos összefogás kovácsolódott össze, amelyben a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmények mind gőzerővel dolgoznak a hét minden napján, de egyéb kutatóintézettől, kutatás-fejlesztési cégtől, szervezettől is kapnak különféle tesztelendő anyagokat, akár ezek közül is kikerülhet egy-egy ígéretes szer – mondták.

A jelenleg tesztelt szerek körülbelül egyharmada egy már meglévő gyógyszerben lévő hatóanyag.

Már közel hatvan tesztet végeztünk el a magyarországi virológiai laborokban és eddig 4-5 olyan szert tudtunk azonosítani, ami az első eredmények alapján ígéretesnek tűnik – magyarázták. Világszerte folynak a Hidroxiklorokin, a Favipiravir és a Remdesivir klinikai tesztjei, de mindegyikről lehet pozitív és negatív kritikákat is hallani.

Dr. Kemenesi Gábor és Dr. Jakab Ferenc

Nem érdemes várni a nyájimmunitásra

Nyájimmunitásra várni felesleges: ismeretlen időtartamú és mértékű, dinamikájú immunitás esetében erre természetes úton számítani nem lehet. Emiatt erre reális megoldást a vakcina nyújthat – hangsúlyozták.

Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasolta egyetlen országnak sem a köztudatban csak „járvány elengedése” módszert. Ez nem így működik és nem is ilyen egyszerű

A járványt nem lehet csak úgy „elengedni”, egyfajta arany középutat kell választani, a gazdasági és egészségügyi terhelés megfelelő harmonizálását – közölték.

Olaszországban jelenleg a legvalószínűbb becslések szerint is maximum néhány százalékos a nyájimmunitási szint, mert az ismert betegek száma is csak a lakosság maximum 0,3 százaléka. A tényleges átfertőződésről is megfelelő választ az első kontrollált szeroepidemiológiai vizsgálatok adnak majd.

A teljes interjút IDE kattintva lehet elolvasni.