Címlap Koronavírus A pécsi virol...

A pécsi virológus egyetért a Tüke Busszal

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dél-Koreában modellezték tömegközlekedési viszonyok közt a SARS-CoV-2 terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát – külön a távolságtartás, maszkviselés vagy az ezek kombinációjával elérhető védelmet is vizsgálva. A rangos Science Advances című rangos tudományos lapban megjelent tanulmányról Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa számolt be a közösségi oldalán.

A dél-koreai kutatás szerint kifejezetten a csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkviselésnél, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint.

Ne feledjük, a légúti fertőzéseknél beszélhetünk “nagy cseppes” és “aeroszolos” ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja

– hangsúlyozta a pécsi tudós.

Mint írta, a tanulmány tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során.

A maszkok járványvédelemben betöltött szerepére már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre, de gondoljunk rájuk úgy, mint a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásra. Ezek ugyanis együtt működnek hatásosan, gondoljunk itt a svájci sajt modellre – írta Kemenesi.

Amint arról beszámoltunk, a Tüke Busz is arra kéri a pécsi utasokat, hogy viseljenek maszkot a buszokon: