A világon elsőként magyar betegek kaphatják a Covid okozta citokinvihar elleni terápiát

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hazánkban kezdődhetnek meg annak a magyar fejlesztésű terápiának a klinikai vizsgálatai, amellyel nagy eséllyel meg lehet akadályozni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat. Az infúziós kezelést egy Amerikában élő magyar biológus immunológus, Baranyi Lajos fejlesztette ki, aki a növekedés.hu-nak elmondta: ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával - írja a Növekedés.hu.

A koronavírus elleni harcban mostanában ugyan főként a védőoltásért folytatott versenyfutásról lehetett hallani, amíg azonban az nem áll rendelkezésre, sőt az után is

szükség van olyan gyógyszerekre, amelyekkel kezelni lehet a már kialakult betegséget.

Az ez irányú kutatások közül kiemelkedik Baranyi Lajos Amerikában élő magyar biológus-immunológus professzor által kifejlesztett infúziós terápia, amellyel az eddigi vizsgálatok szerint meg lehet gátolni a koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciótaz úgynevezett citokin vihart és a nyomában kialakuló súlyos szervkárosodásokat.

Míg az új típusú koronavírust az emberek 80-85 százaléka tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel legyőzi, kisebb hányaduknál súlyos kétoldali tüdőgyulladás, vagy egyéb szervkárosodás lép fel. Ezt pedig nem a vírus, hanem az az abnormálisan erős immunválasz, az úgynevezett citokin vihar okozza, elsősorban az idősek és a krónikus betegek szervezetében.

Mint a kutató a növekedés.hu-nak magyarázta: a folyamat lényege, hogy a citokinek egy öngerjesztő, visszafordíthatatlan folyamat során megakadályozzák az immunrendszer normális működését. A szervezet tulajdonképpen elveszíti az irányítást e felett az egyébként rendkívül hatékony védekező mechanizmus felett.

Baranyi Lajos ezért egy olyan hatóanyagot fejlesztett, amellyel kontroll alá vonható a citokin vihar.

A terápia során aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat juttatnak infúzióval a szervezetbe. Mivel pedig vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni ki velük szemben rezisztencia.

A magyar származású kutató a terápiát az Egyesült Államokban fejlesztette ki, és az ott elvégzett labor- illetve állatkísérletekben egyértelműen hatékonynak bizonyult. Baranyi Lajos ezt követően az Egyesült Államokban és Németországban is elindította a terápia szabadalmi eljárását (ez utóbbi az európai uniós bejegyzéshez szükséges), és

megkezdte az egyeztetést a magyar gyógyszerhatósággal annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatokat már hazánkban végezhesse el.

Baranyi Lajos elmondta: miután konzultált Jakab Ferenc professzorral, a pécsi víruslabor és – az akkor még regnáló – magyarországi koronavírus akciócsoport – vezetőjével és Kovács L. Gábor professzorral, a klinikai kutatások magyar hálózatának (HECRIN) vezetőjével, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) fordult. A hatóság szakvéleményének birtokában felvette a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodájával, és – amennyiben sikerül a szükséges anyagi fedezetet előteremteni -,várhatóan heteken belül megkezdődhetnek a készítménnyel a preklinikai, illetve a klinikai vizsgálatok, az előzetes megbeszélések szerint Szegeden, illetve Budapesten.

Amennyiben a kezelés beválik, magyar betegek juthatnak majd hozzá a világon elsőként az életmentő kezeléshez – hangsúlyozta a kutató.

Hozzátette: a klinikai vizsgálatok  3. fázisában már ezreken fogják tesztelni a hatékonyságot, várhatóan Európa-szerte.

Ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.

Ez a vakcina-fejlesztés szempontjából is fontos előrelépés lenne, mert bármelyik kísérleti oltóanyaggal is oltanak majd be valakit, biztos lehet majd benne, hogy egy esetleges megbetegedés esetén létezik elérhető és hatékony gyógymód.


Híreinknek egy részét közöljük a közösségi oldalakon keresztül. A teljes tartalom csak a Pécs Aktuálon olvasható!


Előző sztori

Benyomva törte össze más kocsiját

Következő sztori

Szép a játék? Nem mindig. De eredményes, és ez a lényeg.

Legutóbbiak innen: Koronavírus