Címlap Egészség Ajjaj: gyengé...

Ajjaj: gyengén teljesítenek az IQ-teszteken azok, akik elkapták a koronavírust

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-fertőzés agyunkra gyakorolt hatása még sokrétűbb lehet, mint azt eddig hittük: az IQ-teszteken is gyengébben teljesítenek azok, akik elkapták a vírust – írja az Infostart egy kutatásra hivatkozva.

A fertőzésen átesettek rosszabbul teljesítenek az intelligenciateszteken

A fertőzésen átesettek rosszabbul teljesíthetnek az intelligenciateszteken friss kutatási eredmények szerint: a Great British Intelligence Test adatfelvétele a tavalyi évben zajlott több mint 80 ezer ember részvételével, akik közül 13 ezren estek át az új koronavíruson. Azok, akiket lélegeztetőgépre is kellett tenni, szenvedték el a legnagyobb IQ-hányadosesést, mely mintegy hét pontnyinak felel meg – írja a Sky News alapján a lap.

Az életkor, a nem, az anyanyelv és az iskolázottság faktorainak figyelembevételét követő súlyozott eredmény is azt mutatta, hogy a korábban megfertőződöttek mutatták a legnagyobb alulteljesítést a gondolkodást, tervezést és problémamegoldást igénylő feladatokban azokhoz képest, akik nem kapták el a vírust. A tanulmány szerint ezek az adatok egybevágnak más kutatások ködös gondolkodásról, a szavak kereséséről vagy koncentrációs problémákról árulkodó eredményeivel.

A megfigyelt teljesítménycsökkenés jelentős volt, és a lélegeztetőgépre helyezetteknél nagyobb volt a visszaesés, mint azoknál, akik például korábban stroke-ot szenvedtek.

A megfigyelt jelenség hátterében álló ok lehet az, hogy a kognitív deficit a vírus folyamatos tüneteivel – például magas lázzal vagy légzési problémákkal – függött össze: a megbetegedett résztvevők 4,8 százaléka számolt be maradványtünetekről.

A tanulmány mögött álló tudósok azonban óvatosságra intettek az agyi képalkotó adatok nélkül levont következtetésekkel kapcsolatban, ugyanakkor úgy vélik az eredmények ismeretében tovább kell kutakodni a témában, főként, mivel mindössze 275 résztvevő töltötte ki a tesztet megfertőződése előtt és azt követően egyaránt.

(Nyitókép: pexels.com)