Címlap Koronavírus Borúlátó a pé...

Borúlátó a pécsi tudós, szerinte biztos, hogy megjelenik az omikron-variáns Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Száz százalék, hogy megjelenik az omikron-variáns Magyarországon – fogalmazott Jakab Ferenc pécsi virológus az ATV Heti Napló című műsorában.

A szakember szerint ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor.

Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez is történt

– közölte a tudós.

A virológus reagált arra az oltástagadók között terjedő kérdésre, hogy miért oltanak a koronavírus okozta betegség ellen a járvány közepén. Mint mondta, vannak olyan vírusok, amelyek esetében nem szabad oltani, ha az előtt vagy után valószínűsíthető a fertőzés, a koronavírus azonban nem ilyen. A mutáció és a variánsok kialakulása nem az oltások miatt jelenik meg – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy megkaphat-e egyszerre több vírust egy ember, azt mondta: elvi lehetősége megvan, azonban nagyon pechesnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen megtörténjen.

Az elképzelhető a virológus szerint, hogy a kezdeti 96 százalékos hatékonyságról leesik egy oltóanyag hatékonysága 50 százalékra bizonyos variánssal szemben, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ez még mindig több, mint a semmi.