Címlap Koronavírus ENYHÍTÉSEK: p...

ENYHÍTÉSEK: pénteken jelentik be az újabb intézkedéseket

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pünkösdi hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: új intézkedések lépnek majd hatályba, amit Orbán Viktor pénteken, az Operatív Törzzsel való egyeztetést követően jelent majd be.

Az intézkedések közül ezt már biztosan tudni:

  • az ingyenes parkolás vasárnap éjféllel lejár (pünkösdhétfőn még ingyenes), keddtől kell fizetni
  • a hitelmoratóriumot meghosszabbítják augusztus 31-ig

„6 millió oltásig el tudunk jutni”

A legoptimistább becslések szerint 6 millió embert tudunk beoltani, de Magyarország 10 millió vakcinával rendelkezik. Ezért ha újabb oltásra van szükség, akkor Magyarországon bőven rendelkezésre áll keleti és nyugati vakcina is – mondta Gulyás Gergely.

Ha ősszel kell újraoltani, akkor van elég a raktárban

Éppen ezért az Európai Unió új vakcinabeszerzésében nem fog részt venni Magyarország. Ez arról szólna, hogy 19 millió Pfizert rendeljen és fizessen ki a kormány, független attól, hogy szükség lesz-e rá vagy sem. Az egyértelműen látszik, hogy nem lesz pluszvakcinákra szükség – mondta Gulyás Gergely hozzátéve, hogy 2022 második félévétől már Debrecenben megkezdhetik a magyar vakcinák gyártását.

„Ezért a 120 milliárdos kalandban nem vesz részt Magyarország”

Ahol 19 millió vakcinát kellene rendelni, abban nem akar részt venni Magyarország – mondta Gulyás Gergely.

Európában az oltottság mértéke nem érte el a magyarországi szintet,

ezért a fertőzés veszélye magasabb Európában, mint itthon.

Aki nem kapta még meg az oltást, az a regisztrációt követően már másnap megkaphatja

És még válogathat is. Egyedül a Szputnyik fog elfogyni és abból már újabb adagot nem szállítanak. De mind a nyugati, mind a keleti vakcinákból van bőven.

Eddig azt kérték, hogy aki megfertőződött, az 3 hónapon belül ne oltasson! Ez „morális megfontolás alapján” egy logikus lépés volt, hiszen nekik volt védettségük. Most már azt kérik, hogy azok is jelentkezzenek, akik esetleg 3 hónapon belül estek át a fertőzésen – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg: