Címlap Koronavírus Magyar Közlön...

Magyar Közlöny: Étteremből ételt hazavinni lehet, külföldi kollégisták maradhatnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éttermekből ételt hazavinni lehet, maszkokat csak a 10 ezer fő feletti települések egyes közterületein kell használni és a külföldi kollégisták maradhatnak a kollégiumokban. Megjelent a Magyar Közlöny. 

Éttermek: ételt hazavinni lehet

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Nem lesz karácsonyi vásár

Minden gyülekezés tilos. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.

Misék, istentisztelet lehet

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

Versenyszerű sportolók sportolhatnak

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

Kollégium: külföldieknek engedélyezett

A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket
a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget
a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.


Maszkviselés: 10 ezer fő feletti településeken

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.

Sportolás közben nem kell a maszk

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Szállodák turistákat nem fogadhatnak

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

Élő, online koncertek mehetnek

Az online módon közvetített kulturális esemény vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás nem minősül rendezvénynek, ha a kulturális esemény vagy az élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás helyszínén kizárólag a fellépők és a lebonyolításhoz elengedhetetlenül szükséges technikai személyzet tartózkodik

Zárnak a konditermek, múzeumok, mozik, állatkertek

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.

Temetés, esküvő

Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

Katonák is lehetnek az utcákon

A Magyar Honvédség támogatja a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szervet (a továbbiakban: rendőrség) és a hivatásos
katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátásában, ennek során ellátja egyes kijelölt létesítmények őrzését, védelmét, közreműködik a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartásának ellenőrzésében és közterületi járőrszolgálatot lát el

Bővebben a Magyar Közlöny ITT ÉRHETŐ EL!