Címlap Koronavírus Orbán: 50 szá...

Orbán: 50 százalék az esélye, hogy az egészségügy kitart!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor szerint 50 százalék az esélye, hogyha a dolgok így mennek tovább, az egészségügy kitart. Az M1-nek adott interjújában kitért arra, hogy a könyvtárak is zárnak, sőt a közterületeken is mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat. A kormányfő szerint a szigorítások segítségével "karácsony környékén szabadulhatunk". Bár a Magyar Közlöny még nem jött ki a pontos részletekkel, az interjúból ezek derültek ki. 

Magyarország most van ott, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt. Ötven százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer kitart – jelentette be Orbán Viktor este az M1-en, néhány órával azután, hogy az Országgyűlés elfogadta a rendkívüli veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot.

Köztereken is kötelező a maszk!

A maszkviselésről azt mondta, hogyha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot, akkor az elegendő ahhoz, hogy a vírust minimum lelassítsuk, de akár meg is fékezzük.

Jó, hogy hordták a maszkot, de ez már nem elég. A kötelező maszkhasználatot a közterületeken is elő fogjuk írni ma éjféltől

– mondta a miniszterelnök. 

„Karácsony környékén szabadulhatunk”

Ha a mostani szigorítások „jó eredménnyel járnak” akkor karácsony környékén szabadulhatunk.

Tumultus lehet az élelmiszerboltokban?

A kijárási tilalom miatt megnövekedhet a boltok délutáni forgalma. Hogyan lehet elkerülni majd a tumultust? Orbán Viktor azt válaszolta, hogy tartanak ettől, de

bízunk az emberekben, hogy olyan távolságra álljanak, hogy ne okozzanak bajt egymásnak

és a boltok tulajdonosaiban is bízunk, hogy csak annyi embert engednek be, akiket biztonságosan ki tudnak szolgálni.

Könyvtárak és focimeccsek is „zárnak”

Sokan árgus szemekkel figyelték, hogy Orbán Viktor hogyan dönt a focimeccsekkel kapcsolatban, főleg akkor, ha történelmi meccsről van szó – vezette fel azt a kérdést a riporter, hogyhogy nem lehet meccsekre járni? Van az egészség, az élet és a szórakozás, a kettőt nem lehet összekeverni. Van a kocsi meg a ló, a kocsit nem lehet a ló elé fogni. Első az élet és a védekezés! – válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mostantól a focimeccseket sem lehet látogatni.

Online oktatás „hirtelen” bevezetéséről

„Nem szabadságra küldtük őket, nem vakációra, hanem digitális oktatás lesz és este 8-ra otthon kell lenni”mondta Orbán Viktor, aki a szülőkhöz is intézett kérést. A miniszterelnök szerint kell a „fejükkel beszélni”, azért hogy komolyan vegyék a helyzetet a fiatalok. „Igaz, hogy, aki erős és fiatal megúszhatja, de a szülők, nagyszülők nem fogják megúszni” – mondta Orbán Viktor. És ezt el kell mondani a gyerekeinknek, mert számít, hogy hogyan állnak a mostani helyzethez.

Közel a vakcina, de mégis mennyire?

Orbán Viktor azt mondta, hogy „közel van a vakcina”, a hírek megbízhatóan szólnak arról, hogy december vége, januárban jön valamennyi. Ez arra lesz elég, hogy a kórházi dolgozókat, közrend fenntartásában dolgozókat és a legnagyobb bajban lévő betegeket be tudják oltani.

Tömeges vakcina szállítmány: áprilisban várható

A miniszterelnök újra elmondta, hogy Magyarországnak van a legtöbb kórházi ágya és lélegeztető gépe az EU-ban.

Szakértők szerint most 50 százalék az esélye, hogyha a dolgok így mennek tovább, az egészségügy kitart, mert védekező eszközökből rengeteg van, a szakemberek száma véges. Éz az 50 százalék nagyon alacsony, ezért ezeket a döntéseket most meg kellett hozni – magyarázta.

Segítség:

„30 nap múlva, ha elindulhat újra a gazdaság, akkor egy általános, minden gazdasági ágazatot segítő, újabb intézkedéseket tudunk hozni, ahogy tavasszal is” – mondta Orbán Viktor, aki szerint már készül az az akcióterv, ami mindenkin segít.