Címlap Koronavírus Harmadik oltá...

Harmadik oltás: egy egészséges embernek két oltás elegendő

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A harmadik oltás emelheti a védettség szintjét, de arról még vita van, mennyivel. Szlávik szerint azonban az oltottak még így is ritkán kerülnek kórházba.

Nem lesz olyan súlyos a negyedik hullám, mint a harmadik. De elkerülni nem lehet – mondta Szlávik János. Az infektológus, főorvos a Mandinernek beszélt arról, hogy a harmadik oltást

  • a hatvan év felettieknek,
  • az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegeknek,
  • a szervátültetettek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülőknek ajánlja.
  • Illetve azoknak, akik úgy gondolják, hogy a két kínai vakcina nem nyújt kellő védettséget, harmadikként kaphatnak más típusút.

A delta-variáns az oltatlanokat veszélyezteti súlyosabban,

a Dél-pesti Centrumkórházban is ápolnak néhány beteget.

A gyerekek oltásáról

nehezen mond véleményt, szerinte ha a szülő és a gyerek se akarja, akkor inkább ne kérjék. Mindenesetre a gyerekorvosok kifejezetten ajánlják azt.

A főorvos szerint egy egészséges embernek elég két oltás elegendő, de valaki mégis szeretne egy újabbat, konzultáljon egy orvossal.

Ha a delta-variáns az oltatlanok és a fiatalok között komolyabban terjedni kezd,

akkor sajnos óhatatlan, hogy egyre többen fognak kórházba, vagy akár intenzív osztályra kerülni. Ezért nem az oltottak meggyőzését kell erősíteni, hanem az oltatlanokét. Hiszen a súlyos megbetegedés áldozatai az oltatlanok lesznek – fogalmazott Szlávik az interjúban. Azt mondta,

a delta-mutáns enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi variációk, ezért tud gyorsabban terjedni.

Tünetek: íz- és szaglás-vesztés, leginkább mégis egy nyári náthához hasonlítható a vírus okozta betegséglefolyás.

Sokan emiatt nem is gondolják, hogy betegek, így tovább tudnak fertőzni.

Lesz-e lezárás, maszkhasználat?

“A világon kétféleképpen kezelik ezt. Izrael például szigorú lezárásokkal, míg az angolok úgy gondolták, hogy elég volt, nem zárják le az országot, terjedjen a vírus, ahogy tud. Jelenleg Nagy-Britaniában csökkenni kezdett az esetszám és szerencsére nagyon kevesen kerültek kórházba. Itthon, aki túlélte az elmúlt két évet, mindenki arra gondol, hogypróbáljuk lezárások nélkül megúszni ezt a hullámot,

hiszen  az oltás a legerősebb védelem, és nem a korlátozások.”