Címlap Koronavírus Hasít a koron...

Hasít a koronavírus Baranyában, itt a legtöbb az új fertőzött

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem másfél hónap csökkenő trendje látszik megtörni Magyarországon a legfrissebb járványügyi adatok alapján. Az előző héten még csak egy, a múlt héten már tizenhat megye járványgörbéje emelkedett. Hatszor annyi az új megbetegedés, mint tavaly ilyenkor, és új oltási kampány, járványügyi készültség nélkül vágunk neki a várható őszi hullámnak – írja a portfolio.hu. Baranyában a legrosszabb a helyzet.

A szerdán közzétett adatok szerint a múlt héten összesen 11 596 új fertőzöttet igazoltak, ami 13%-kal magasabb fertőzésszámot jelent az egy héttel korábbinál. 42 beteg hunyt el, ami viszont július eleje óta a legkisebb szám. A kórházban ápoltak száma lényegében változatlan, 831 fő volt, a lélegeztetőgépen lévőké pedig 17-ről 10-re csökkent. Figyelmeztető jel, hogy

az egy évvel ezelőttihez képest 6,3-szoros a mostani esetszám, pedig a mentősök tavasz óta nem tesztelnek. Tavaly ilyenkor 263 volt.

A mindig elsőként forduló esetszámok alapján tehát megtörni látszik az augusztus eleje óta csökkenő trend, öt héten keresztül ugyanis csökkenést láthattunk a heti esetszámokban. A Portfolio szokásos térképe azt mutatja, hogy a múlt héten népességarányosan az idei év jelentős részéhez hasonlóan most is Baranya megyében regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet, ám ezt az ottani mintavételek magasabb száma is okozhatja. A tesztek számát május óta nem közli a kormányzati portál, megyei intenzitásukat pedig korábban sem ismertük.

A cikk szerint egy esetleges őszi járványhullámra láthatóan sem a hazai járványügy, sem a magyar népesség nem készül: a múlt héten mindössze 424 első, 419 második, 644 harmadik és 1592 negyedik oltást adtak be, a 3079 beadott oltás a nyári hetek átlagától is jócskán elmarad.

(via portfolio.hu)