Címlap Egészség Ismét arat a ...

Ismét arat a koronavírus, maszkot kellene hordani megint

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az európai országoknak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltási programot és vissza kell állítaniuk a maszkviselést – nyilatkozta a Reutersnek Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója. A HVG cikke szerint annyira gyorsan terjed ugyanis az omikron variáns, hogy muszáj valahogyan lassítani a járvány terjedését, ne ősszel és télen szembesüljünk azzal, hogy újra túlterhelődtek az egészségügyi rendszerek.

Nem hiszem, hogy a társadalom készen áll a lezárások elrendelésére, ezért érdemes a maszkviselést, a folyamatos szellőztetést és az emlékeztető oltásokat választani – érvelt Kluge.

A legfrissebb adatok szerint az EU lakóinak 73 százaléka kapta már meg a védettséghez szükséges összes oltást. Magyarországon ez az arány csak 63 százalékos.

Kluge arra is felhívta a figyelmet: ugyan a közelében sincs a halálozási mutató annak, amit a járvány második és harmadik hullámában, a tömeges oltások előtt láttunk, de még így is nagyjából háromezer európai hal meg hetente a Covid miatt, és minden járványügyi mutató emelkedik Európában.