Címlap Koronavírus Jobb a fertőz...

Jobb a fertőzés, mint a vakcina? A pécsi virológus újabb tévhitet oszlat el

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jobb a fertőzés, mint a vakcina? – teszi fel a költői kérdést Kemenesi Gábor pécsi virológus legújabb posztjában.

A válasz: természetesen nem. Mint írja, egy újabb népszerű tévhit terjed rohamosan, amely szerint a fertőzésen átesni jobb, mert jobb védelmet ad, mint a vakcina.

Kemenesi szerint az állítás önmagában igaz is lehetne, ám rendkívül fontos tényezőket kihagy a képletből: elfelejti az utat, ami az immunitás megszerzéséig vezet.

A szakember taglalja, hogy miért nem jobb elkapni a vírust, mint oltással védekezni ellene:

A fertőzés kockázatai

A vírusfertőzés során a működőképes, teljes fegyverzettel rendelkező vírust garázdálkodik a szervezetünkben. Eljut a legkülönfélébb helyekre a szervezetben, amelyekben egyelőre ismeretlen vagy csupán részben ismert mechanizmusok révén hosszútávú káros hatásokat fejt ki – kialakíthat hosszú-Covid tünetegyüttest is és sok egyéb, szervspecifikus szövődményt. Ráadásul, most már a való élet is bizonyítja, hogy komoly kockázattal jár a súlyos megbetegedés vagy akár halálozás szempontjából is – jelenleg a COVID-19 megbetegedés halálozási mutatója 2% körül mozog a világban (100 fertőzött közül 2 meghal).

Ez egy fertőző betegség

A vírusfertőzés során nem csupán a magunk egészségét kockáztatjuk, de átadhatjuk a vírust másoknak is, ezáltal mások egészségét is veszélybe sodorhatjuk.

Járvány van

Azzal, hogy elkapjuk a vírust, a világot jelenleg megbénító járvány javára dolgozunk, fenntartjuk a fertőzési láncolatokat és az egészségügy terhelését növeljük, amely rosszabb esetben, gócpontosodva lezárásokhoz és szerteágazó káros társadalmi és gazdasági hatásokhoz vezethet – fogalmaz Kemenesi. Miért van ez, mi a tudományos magyarázat? (lásd az ábrát)

A természetes fertőzés során a felső légutak jelentik a belépési kaput. Itt indul a fertőzés, amely az idő előrehaladtával eljut a szervezet legkülönbözőbb részeibe is. Ez a légúti vírusoknál már ismert, hogy ilyenkor az ún. mukozális és szisztémás immunitás is jól kialakul. A mukozális immunitás egyszerűen fogalmazva a felső légutak nyálkahártyájának védelme, amelyet a sokak által már jól ismert IgG helyett az ún. IgA lát el. Vakcinával történő fertőzésnél a vírus lényegi részét mutatjuk csupán be a szervezetnek. Ez a koronavírusok esetében legtöbbször a tüskefehérjét jelenti. Ezt bemutatva, biztonságos módon a szervezet megtanulhat védekezni a későbbi betolakodó ellen. Biztonságos, hiszen nem egy teljes potenciállal rendelkező, működőképes vírust engedünk szabadjára. Ez a vakcinák lényege, éppen ez alapján készült minden eddigi vakcina is a történelem során. Ebben az esetben azonban a szisztémás immunitás alakul ki, melyet a jól ismert, vírusellenes IgG megjelenése is jelez.

A lényeg: még amennyiben későbbi tanulmányok során is azt látjuk, hogy a természetes fertőzés jobb immunitást ad, ne feledjük, hogy

a vakcina a természetes fertőzés összes kockázata nélkül vértez fel minket védelemmel – tehát ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy „jobb elkapni a vírust”.

Ne játssz a vírussal, élj inkább a vakcinával! – hangsúlyozza befejezésül a virológus.

(borítókép: daganatak.hu)