Címlap Koronavírus Müller Cecíli...

Müller Cecília: A második hullámban a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú szünet után szombat délelőtt ismét online tájékoztatót tartott a koronavírusjárvány miatt felállított operatív törzs.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy az elmúlt hónapokban is figyelték a hazai és külföldi járványügyi adatokat, a bevezetett intézkedéseket. Jelenleg is dolgoznak a határok védelmén, ahogy a karanténszabályok betartását is felügyelik. Több mint egymillió alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szombaton hangsúlyozta, hogy néhány hónappal ezelőtt nyugvópontra helyeződött a járvány. A vírus azonban velünk maradt, és tanúi vagyunk a pandémia második hullámának. A napi fertőzöttek száma a nyár végével elkezdett megnőni, és körülbelül az ötödik napja az ezret közelíti a fertőzések száma.

Már a tavaszi sikeres védekezést követően tudtuk, hogy a második hullám más lesz.

– Tavasz óta rengeteg ismeretet szereztünk a vírusról. A második hullámban ezért egy másik stratégiát alkalmazunk a járvány kezelésére. Míg tavasszal inkább az idősek voltak az érintettek, ma már tudjuk, hogy a koronavírus-járvány második szakaszában jellemzően a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiemelte, hogy mivel náluk a betegség bár enyhén, akár tünetmentesen zajlik, a vírust könnyedén tovább tudják adni a magas kockázati csoportoknak: az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek.

A fertőzöttek átlagételkora 41 év, az utolsó 10 nap átlagát nézve azonban 35 év.

Az új intézkedéseket ennek fényében vezeti be az operatív törzs.

Müller Cecília szombaton bejelentette, hogy szeptember 21-től több szabály megváltozik:

  • Hétfőtől nem csupán az üzletekben és a tömegközlekedésben lesz kötelező a maszkviselés, hanem a színházakban, mozikban, kulturális eseményeken, plázákban, és egyéb zárt terekben.
  • Hétfőtől sem sállal, sem egyéb ruhadarabbal nem helyettesíthetjük a maszkot.
  • A maszkviselés hiánya szankciókat fog maga után vonni.
  • A vendéglátó és szórakozóhelyek nyitvatartása is szabályozva lesz, szeptember 21-től kezdve 23:00 órakor kötelesek lesznek ezek az egységek bezárni.
  • A látogatási tilalom továbbra is fennáll.
  • Októbertől csak testhőmérséklet-mérést követően léphetnek a gyerekek be az oktatási intézményekbe. A felügyeletet igénylő kisgyerekek szülei maszkban bekísérhetik a gyerekeiket.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy a több mint 600 ezer elvégzett PCR-vizsgálatnak elenyésző kisebbsége volt csak térítésköteles. A külföldről hazaérkezők, illetve a saját magának kérő betegek részére térítéses csak a vizsgálat, minden más esetben az állam finanszírozza a tesztet.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy az ellátáshoz szükséges minden személyi és tárgyi feltétel a rendelkezésre áll.

Kiemelte, hogy amint 80 százalékra megtelik egy adott kapacitás, kijelölnek egy újabb intézményt a betegek fogadására.

A 10 napra csökkent házi karanténról elmondta, hogy a számítások alapján úgy vélik, ennyi idő alatt tetten érhető a megbetegedés.

A lélegeztetőgépeket kezelő személyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy egy oktatást követően a kórházi személyzet tudja kezelni a gépeket, technikusra csak hibaelhárítás esetén van szükség.