Címlap Koronavírus Nagy a zavar ...

Nagy a zavar a negyedik oltás körül

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az orvosokat is zavarba hozta a negyedik oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció, miután a szakemberek sem kapták meg a lebonyolításhoz várt segítséget.

A közvetlenül az oltópontokon jelentkező pácienseket a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem, ha a negyedik oltást kérik, online regisztrálni pedig nem is lehet a negyedikre – írja a Népszava. Az egyik oltópont vezetője úgy fogalmazott a lapnak: többször el kellett küldeni a negyedik oltásért jelentkezőket, „mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosaink pedig így nem vállalták a felelősséget.” 

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja, és megígérte, hogy még azon a héten megjelenik a szabályozás. Orbán Viktor egy nappal később már azt mondta, hogy a negyedik oltást négy hónappal a harmadik oltás után lehet felvenni, hat hónappal a harmadik vakcina után pedig a kormány ajánlja is. Csakhogy a regisztrációs oldalon még nem lehet az újabb dózisra jelentkezni, a kormány vakcinainfós levelében pedig szóba sem került a negyedik oltás.

Még nyomtatványt sem kaptunk a negyedik oltás igényléséhez, de a páciensek már jönnek, és égnek a telefonvonalak

– tette hozzá a lapnak nyilatkozó orvos. Telefonon iránymutatást is kért a kormányhivataltól, ahol azt tanácsolták: ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.

(Borítókép: Depositphotos)