Címlap Koronavírus Teljes kijárá...

Teljes kijárási tilalom lesz Ausztriában, az emberek pánikolva rohanták meg a boltokat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lerohanták a boltokat szombaton az osztrákok, miután kiderült, hogy az eddigieknél is szigorúbb korlátozásokat léptet életbe a kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Magyarország 1-2 hét lemaradással követi az osztrák helyzetet, ami tulajdonképpen egy laboratórium - közölte korábban Orbán Viktor. Akkor készülhet Magyarország is? 

Sebastian Kurz kancellár szombat délután tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a jelenleg is érvényben lévő, este 8-tól reggel 6-ig tartó kijárási tilalmat keddtől egész napra kiterjesztik, csak a munkába járás, a bevásárlás és a séta, a szabadtéri edzés lesz megengedett. A kormány arra fogja kérni a munkáltatókat, hogy lehetőség szerint otthoni munkavégzésre kötelezzék alkalmazottaikat.

Ami változik Ausztriában

  • Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva;
  • Nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok.
  • A kijárási tilalom egész napra érvényben lesz, csak meghatározott esetekben lehet elhagyni a lakást;
  • Aaz alsótagozatos iskolák és óvodák is bezárnak (felügyeletet biztosítanak, akinek szüksége van rá);
  • Az osztrák vezető egyúttal biztosította a lakosságot arról, hogy az iskolákban és az óvodákban indokolt esetben igénybe vehető marad a gyermekfelügyelet.
  • minden munkahelyen a home office-re kell átállni, ahol ez lehetséges. 

Az ORF közszolgálati csatorna beszámolója szerint szombaton emiatt hosszú sorok kígyóztak a bevásárlóközpontokban, különösen a barkács- és bútoráruházak, illetve az elektronikai termékeket árusító üzletek előtt. A vásárlókat a különböző árleszállítási akciók is a boltokba csábították. Biztossá vált, hogy a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontoknak is le kell húzniuk a rolót kedden.

 Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban.

A kormány azért döntött a szigorítás mellett, mert a jelek szerint az eddigi lépések nem hozták meg a kívánt hatást:

Ausztriában meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, pénteken rekordmértékű, 9586 fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt.

Az új szabályok szigorúbban korlátozzák azt is, kivel lehet találkozni a háztartáson kívül. Így csak a nem ugyanabban a háztartásban élő élettárssal vagy egyéb közeli hozzátartozókkal lehet találkozni. Kurz azt mondta, hogy mindenki határozzon meg egy embert, akivel kapcsolatot tart. 

Kiemelt kép forrása: oesterreich.orf.at