Címlap Koronavírus Újabb álhírek...

Újabb álhíreket leplez le a pécsi tudós

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vannak eltűnni nem akaró álhírek, amelyekkel továbbra is sűrűn találkozni. Ezek sajnos a félelmeket, félremagyarázatokat erősítik és végül a súlyos vagy halálos kimenetelű fertőzések számát növelik – írja legutóbbi posztjában Kemenesi Gábor pécsi virológus.

Néhány cáfolatot és magyarázatait pontokba szedte a tudós:

  • lehet, szabad járvány alatt oltani, egyetlen egyetemen sem tanítanak olyasmit, hogy ne lehetne. Minden vírus más, a SARS-CoV-2 esetében jóval a vakcinák bevetése előtt, már a korai állatkísérletes fázisban (SARS-CoV-1, MERS és más koronavírusok használatával is) a legfontosabb biztonsági kérdéseket tisztázták a tudósok (többek között az antitestfüggő enhanszment jelenségét is). Enélkül nem mehetett volna tovább a vakcinafejlesztés sem.
  • Nem hat károsan a vakcina, ha véletlenül ráoltunk a fertőzésre, számos ilyen eset lehetett világszerte, egyetlen esetben sem tártak fel káros összefüggést.
  • A mutációk megjelenését sem növeli a vakcináció – éppen a kevésbé átoltott országokban alakulhatnak ki nagyobb eséllyel a mutációk. Minél többet másolja önmagát a vírus minél kevésbé kontrolláltan, annál nagyobb az esély a mutációkra is.
  • A felelősség a gyártót terheli a vakcinák használatával kapcsolatban, pontosan úgy, ahogy bármely más termék esetében is az Európai Unión belül.
  • A hiedelemmel ellentétben a PCR-tesztek kimutatják az omikron-variánst. A lényeg, hogy az omikron- és egyébként a brit variáns is tartalmaz a genomban egy aprócska törlődést (deléciót a tüskefehérje 69. és 70. aminosav-pozíciójában), amely az egyik, éppen ezt a részt célzó PCR-tesztet „elnémítja”. Nincs ugyanis mibe kapaszkodnia a PCR-teszt során alkalmazott apró DNS-molekulának (oligonukleotid primer). Ezt kihasználva lehetett gyorsan kimutatni a brit variánst és most az omikront is, hiszen ha három különböző régióját célozzuk a vírusnak (háromféle PCR-teszttel), és csak ez az egy nem működik, úgy lehet tudni, hogy egy olyan variánssal van dolgunk, amely ezt a jegyet hordozza magán. Úgy tűnik, most van egy omikron-változat, amely „befoltozhatta” ezt a hiányosságot, így ezzel az egyszerű és gyorsabb eljárással az nem lesz kimutatható. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez mennyire lesz tömeges, mennyire terjed majd. Ezektől függetlenül is marad a vírusgenom-szekvenálásra alapuló módszer, amely szintén kiváló és működőképes. Tehát még egyszer: a PCR-tesztek az omikront is kimutatják

– írta a pécsi szakember.