Címlap Koronavírus Változtattak ...

Változtattak a harmadik oltás szakmai ajánlásán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legújabb ajánlásában; mint ahogy az is, hogy a védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt.

A NNK szerint a fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak, minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

harmadik oltás szakmai ajánlása szerint továbbra is az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata; és egyik oltóanyag-kombinációnak sincs altalános ellenjavallata.

A protokoll szerint a második és a harmadik oltást abban az esetben nem javasolják, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.

12–17 év közöttiek ismétlő oltására ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható.