Címlap Koronavírus Van olyan péc...

Van olyan pécsi iskola, ahol már kötelező a maszkviselés

Van, ahol csak a folyosókon kell viselni maszkot, máshol a saját tantermükben sem vehetik le a diákok, sok általános és középiskolában reggelente újra mérik a gyerekek és a felnőttek testhőmérsékletét – írja az eduline.

Nemcsak a közösségi terekben, hanem a tanórán is egyre több általános és középiskolában teszik újra kötelezővé a maszkviselést, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten bejelentette, hogy az üzletekbe, a színházakba és mozikba maszk nélkül nem lehet majd bemenni, az iskolai szabályokról azonban az igazgatók dönthetnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken küldött minderről levelet az iskolaigazgatóknak. Ebben azt írják, hogy a nevelőtestületek eddig is szigoríthattak a járványügyi előírásokon, ehhez csak a szülői szervezet és a diákönkormányzat véleményét kellett kikérniük (több iskola már szeptember végén kötelezővé tette a maszkot), ám ezentúl az igazgató egyedül is dönthet a maszkviselési szabályokról. Igaz, a tárca azt javasolja, hogy ennek ellenére érdemes egyeztetni a szülőkkel és a diákönkormányzattal.

A portál körképe szerint van olyan iskola, ahol csak a közösségi terekben vezették be a kötelező maszkviselést, bár ha a tanár kéri, akkor az órákon is fel kell venni a maszkot. Van olyan intézmény, ahol a tanórákon is viselni kell a maszkot.

Pécsen például az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola igazgatója november 20-tól december 4-ig rendelte el a kötelező maszkviselést.

December elsejétől szigorítják a belépés rendjét az iskolákba, a szülőket csak védettségi igazolvánnyal engedik be az épületekbe – derül ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének határozatából.
A Telex birtokába került egy levél, amelyben az Oktatási Hivatal arról tájékoztatja az iskolaigazgatókat, hogy ha december elsejétől a gyerekeket iskolába kísérő vagy onnan hazakísérő szülőnek nem lesz védettségi igazolványa, akkor csak egy kijelölt pontig léphet be az iskola területére. A levél szerint eleve csak egy szülő mehet be a gyerekkel vagy a gyerekért az iskolába védettségi igazolás nélkül.
„A gyermeket illetve a tanulót köznevelési intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy a koronavírus elleni védettségének igazolása nélkül a köznevelési intézmény területére a köznevelési intézmény vezetője által meghatározott pontig léphet be.”

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint nyugodtan kezdődött a tanév magas átoltottság mellett, lassan emelkedett a járvány által érintett intézmények, osztályok száma. Október elején 1 százalék körül volt az érintettség. Teljes intézményeket nem zárnak be, egyes osztályok, óvodai csoportok esetében kell lépéseket tenni, hétfőn ezek 3,7 százalékában volt valamilyen tanügyi intézkedés.

Az óvodák esetében ez szünetet jelent, az 1–6. évfolyamosoknál oltás még nem lehetséges, ott digitális oktatásra állnak át, 7. osztálytól fölfelé a diákok 51 százaléka oltott, ez fékezi is a járvány terjedését, itt csak a nem oltottak számára rendelnek el karantént.

Tanévkezdéskor 90 százalékos volt az átoltottság a tanárok körében, a köznevelésben 170 ezren dolgoznak