Címlap Közélet 1067 rendőr é...

1067 rendőr és szuperkamerák figyelik a pécsi belvárost szombaton!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Történelmi pillanatra készül Pécs, az országban ugyanis városunkban lesz az első vidéki melegfelvonulás, vagyis a Pécs Pride szombaton. A pillanathoz méltón készülnek erre

  • a Pride szervezői
  • a rendőrség
  • az ellentüntetők
  • a politikusok
  • és a vendéglátósok is.

Ez utóbbiak azonban szinte kivétel nélkül nem örülnek az eseménynek, de elsősorban nem a Pride-dal van bajuk, hanem azzal, hogy szerintük elkésett és félreérthető volt az esemény előzetes tájékoztatása, és túlságosan is hermetikusan zárja le a rendőrség gyakorlatilag az egész belvárost napközben, egészen estig, ahová csak lakcímkártyával mehetnek be a lakók, más viszont csak akkor, ha a Pride szervezői beengedik. Emiatt vendégeket veszítenek, vagyis pénzt, mégpedig nem is keveset.

Minderről részletesebben videóriportunkban panaszkodtak lapunknak a belváros legismertebb vendéglátósai.

1067 rendőr vigyáz majd a földön, de a magasból is vizslatják a várost

A Pécs Aktuál úgy tudja, egészen pontosan 1067 rendőr lesz az utcákon szombaton, ugyanis csak így tudják garantálni a felvonulók biztonságát, illetve az esetleges ellentüntetők megfékezését – a belváros körülkordonozása ellenére. Bár a Pécs Pride hivatalosan este 21 órakor véget ér, de információink szerint a rendőrök ezután is kiemelten ügyelnek majd a biztonságra.

A melegfelvonulás útvonalán szuperkamerákat is telepítettek, információink szerint akár 4K-ban is képesek rögzíteni ezek a speciális, távolról is forgatható eszközök.

A Széchenyi térre egyébként így telepítették fel a mindent látó és rögzítő térfigyelőt:

Az autók sem hajthatnak be a lezárt területre, és parkolni sem lehet a zónán belül.

Ellentüntetés

A Mi Hazánk Mozgalom és a Légió Hungária elárasztotta a belvárost különféle matricákkal – köztük igen durvákkal is. Nagyon készülnek a Pécs Pride felvonulásra, a Barbakánnál gyülekeznek majd szombat délután. Onnan pár száz méterre ér majd véget ugyanis a felvonulás, a Szent István téren.

A belvárost például ilyen matricákkal ragasztották tele:

A szállodákban nincs szabad szoba

Rengetegen foglaltak szobát péntekre és szombatra, a pécsi szállodákban már nemigen lehet helyet találni. Ha ez összefüggésben van a Pécs Pride-dal, akkor ez azt jelenti, hogy akár több ezren is lehetnek majd a menetben, és ezt valószínűsítették a főszervezők is lapunknak. Nem zárható ki az sem, hogy az ellentüntetők tábora is többezres lesz, azt ugyanis eleve ezer fősre jelentette be a Mi Hazánk Mozgalom.