Címlap Közélet 2551 települé...

2551 település kéri az Uniót, hogy ne leckéztesse tovább Magyarországot, üzent a polgármesternek a pécsi ellenzék

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt három évtizedet tekintve példátlan összefogást eredményezett a magyarországi önkormányzatoknál az Európai Bizottság elnökének címzett, az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kérő levél – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Kaposváron kedden.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az általa másfél hónappal ezelőtt Ursula von der Leyenhez küldött nyilatkozathoz eddig a települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott.

“Az elmúlt harminc évben nem volt olyan ügy, amely mellé ennyi településvezető odaállt volna, nem volt egyetlen téma sem, amelyet ennyire közösen akartunk volna”

– jelentette ki.

Hangoztatta: a sok millió embert képviselő önkormányzatok úgy látják, hogy a “mostani baj okozói egyértelműen Brüsszelben laknak, dolgoznak, a mostani baj okozója egyértelműen az elhibázott brüsszeli szankciós politika”. Szita Károly véleménye szerint mára világossá vált, hogy az energiaköltségek nagymértékű növekedésével járó szankciós politika tönkreteszi Európát, jelentősen megnehezíti az európai, így a magyar emberek életét is.

Emlékeztetett: felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét arra, hogy ha a szankciók közül nem kerülnek ki az energiára vonatkozó korlátozások, recesszióba döntik az országokat, beláthatatlan működési zavarokat okoz a települések működésében.

Csak Magyarország 25 megyei jogú városában 135 milliárd forinttal nő az energiaköltség jövőre, közintézmények, kulturális létesítmények sora zár be, a települések azon gondolkodnak, hogyan csökkenthetik a közvilágítás költségeit, néhányuk nem tudja, bért fizessen az óvodákban vagy fűtésszámlát

– mondta.

Az MJVSZ elnöke hangsúlyozta: “a békét együtt kell akarnunk, csak így tudunk eredményt elérni”.

Szita Károly elmondta: az Európai Bizottság elnökének írt levéllel kapcsolatos fejleményekről, köztük Ursula von der Leyen esetleges válaszáról később tájékoztatják a közvéleményt.

Álljon végre Magyarország, és a pécsiek oldalára a baloldali városvezetés!

A fenti hír miatt közleményt juttatott el a Pécs Aktuálhoz a pécsi Fidesz-frakció. Ebben azt írják, “ma kiderült, hogy a magyarországi települések döntő többsége hivatalosan is azt kéri az Európai Uniótól, hogy hagyjon fel végre azzal az elhibázott energiaszankciós politikával, amely válságba és inflációba taszította Európát és így Magyarországot is, az egekbe verve az energia, az élelmiszerek és minden más árát.

Mindezek mellett az európai és a magyar baloldal hónapok óta mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne juthasson hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyek jogszerűen járnak az országnak. Ezzel akarják térdre kényszeríteni a magyar államot és a magyar kormányt. Rendkívül sajnálatos, hogy Pécs baloldali városvezetése is csatlakozott ehhez a gyalázatos akcióhoz, amikor az októberi közgyűlésen az elsők között szavazott a magyar érdekek védelme ellen. Ma azonban kiderült, hogy a magyar települések döntő többsége nem a politikai érdekeit nézi, hanem az embereken próbál segíteni

-írta a pécsi Fidesz.

Az ellenzék szerint “az, hogy az EU észszerűbb és okosabb szankciókat találjon ki, amelyek valóban működnek; illetve az, hogy Magyarország hozzájusson a jogosan járó forrásokhoz nemzeti ügy, hiszen ezek a források végül eljutnak a településekre – így például Pécsre is.

Ha a baloldal ezt megakadályozza, ahogy eddig tette, azzal a saját városában élőkkel szúr ki a nap végén”

– közölték.

A közlemény végén azt írták: “felszólítják Péterffy Attilát és a baloldali politikusokat, hogy csatlakozzanak a Fidesz javaslatához, csatlakozzanak a magyar települések elsöprő többségéhez, és álljanak ki végre a pécsiek mellett”.

Utasítsák el az Unió felelőtlen energiaszankcióit, ami jobban fáj Európának és Magyarországnak is, mint annak az Oroszországnak, amely ellen irányul. Álljon ki végre Péterffy Attila a pécsiek mellett, és ne a saját érdekeit válassza, hanem azt a várost, amely bizalmat szavazott neki három évvel ezelőtt, amely bizalommal azóta folyamatosan visszaél és becsapja a pécsieket. Itt az idő végre a pécsieket képviselni a baloldali pártok és baloldali oligarchák helyett

-zárta a közleményt a pécsi Fidesz-frakció.